Читај ми!

Египатска влада положила заклетву

Привремени премијер Египта Камал ал-Ганзури и чланови његове владе положили заклетву. Војне власти, које су суспендовале важење Устава, саопштиле да ће предати власт после председничких избора, крајем јуна следеће године. Овлашћења прелазне владе за сада нејасна.

Скоро две недеље од именовања за привременог премијера Египта, Камал ал-Ганзури и чланови његове владе положили су заклетву пред челником владајућег војног савета Хусеином Тантавијем, јавила је Агенција Франс прес, позивајући се на египатску државну телевизију.

Ал-Ганзури, некадашњи премијер у влади свргнутог председника Египта Хоснија Мубарака, именовао је некадашњег начелника полиције каирског дистрикта Гиза, Мохамеда Ибрахима Јусуфа за министра унутрашњих послова, нови министар финансија је Мумтаз ал-Саид, а шеф дипломатије ће и даље бити Мохамед Камел Амр.

АФП, истовремено, извештава да је војно руководство пренело посебна председничка овлашћења на Ал-Ганзурија, који међутим неће имати контролу над армијом и правосуђем.

"Врховни савет оружаних снага пренео по закону председничка овлашћења Камалу Ганзурију, али не оружане снаге и правосуђе", преноси званична египатска агенција МЕНА.

Ганзури је био министар за планирање и међународну сарадњу пре именовања за премијера. Стекао је име радом на јачању веза између Египта и Светске банке и Међународног монетарног фонда.

Мубарак се повукао под притиском насилних протеста, а демонстранти су наставилли са протестима на улицама Каира вршећи притисак на врховни војни савет да преда власт цивилним лидерима.

Војне власти, које су суспендовале важење Устава, саопштиле су да ће предати власт после председничких избора, који треба да буду одржани до краја јуна следеће године, а за сада су нејасна овлашћења прелазне владе и парламента за чије представнике су избори у току, наводи француска агенција.

Представници Муслиманске браће (Партије братства слободе и правде) изјавили су да је после првог изборног круга тој исламистичкој партији припало 66,6 одсто гласова на изборима за посланике у доњем дому парламента Египта.

У компликованој изборној процедури првих слободних избора након свргавања председника Хоснија Мубарака, Муслиманско братсво, које је било забрањено 30 година, освојило је, за сада, више од 100 посланичких места од 498 колико их има у доњем дому парламента.

Странка исламских фундаменталиста Салафија Ал Нур је, за сада, друга по снази са освојена 24,4 процента на изборима који су одржани у трећини округа.

Покрет либерала, који чини чак шест коалиција, освојио је 29,3 процента гласова. У преосталим деловима Египта, гласаће се 14. децембра и 3. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару