Читај ми!

Гејтс сарађује са Кинезима

Сарађујемо са кинеском националном нуклеарном корпорацијом на развоју новог типа нуклеарног реактора који су много сигурнији и моћи ће да фунционишу на осиромашеном уранијуму, рекао Бил Гејтс.

Суоснивач компјутерске корпорације "Мајкрософт" Бил Гејтс потврдио је да са Кином преговара о сарадњи на развоју новог типа нуклеарног реактора који ће бити безбеднији и производити знатно мање количне отпада.

Гејтс је један од главних инвеститора компаније "Тера Пауер", која се бави дизајнирањем и конструисањем нуклеарних реактора, а сада ради на развоју четврте генерације нуклеарних реактора који би користили осиромашени уранијум.

Кинески медији су прошле недеље објавили изјаву генералног директора кинеске Националне нуклеарне корпорације Сун Кина да Гејтс са том компанијом сарађује на развоју новог типа реактора.

"'Тера Пауер' има добру сарадњу са кинеском Националном нуклеарном корпорацијом као и разним представницима кинеске владе", рекао је Гејтс. Према његовим речима радови на новој врсти реактора тек у почетној фази и да ће, у наредних пет година, за истраживачки рад и развој можда бити потребно и до милијарду долара.

"Тера Пауер" је саопштила да ће нови тип реактора бити способан да деценијама функционише на осиромашеном уранијуму, као и да ће количне нуклеарног отпада које ће он производити бити знатно мање од реактора који су тренутно у употреби.

"Сви нови модели биће невероватно сигурни. Одржавање безбедности неће захтевати никакав људски рад", рекао је Гејтс. Према његовим речима, ти реактори ће моћи боље да се носе са земљотресима и временским непогодама.

Након одласка из "Мајкрософта" Бил Гејтс се посветио филантропском раду и борби за побољшање јавног здравља, образовања и чистију производњу енергије.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару