Читај ми!

Фишер: Или гласајте или изађите напоље

Гласајте за кочнице за задуживање или напустите салу, поручио опозицији аустријски председник Хајнц Фишер. Опозиција одбила председников захтев и неће напустити парламент у току гласања о уношењу мера штедње у Устав.

Председник Аустрије Хајнц Фишер обратио се опозицији с несвакидашњим захтевом, тражећи од опозиционих политичара да гласају за уношење такозване "кочнице за задуживање", или да напусте салу парламента.

Фишер је замолио Слободарску партију Аустрије (ФПО), посланике Странке зелених и Савеза за будућност Аустрије (БЗО) да допринесу усвајању одлуке о уношењу мера за смањење задуживања у Устав.

Председник је рекао да опозиција треба или да гласа за тај предлог владе или да напусти пленарну седницу.

Таквим триком предлог владе могао би бити усвојен и без иједног гласа опозиције. Наиме, да би се променио Устав, потребна је двотрећинска већина у пленуму, а за важећу одлуку потребна је само половина посланика.

Опозиција би изостанком са седнице могла, према мишљењу Фишера, допринети усвајању те важне мере.

"'Кочница за задуживање' у уставу била би важан и исправан сигнал у право време", оценио је Фишер, додајући да све странке морају показати свест о одговорности и у тешкој фази финансијске и кредитне политике бити одговорни према народу.

Фишер је апел упутио због најаве агенције за рејтинг "Стандард енд пурс" да ће свим земљама еврозоне, међу њима и Аустрији, смањити рејтинг.

Одбачена "молба"

Опозиција је једногласно одбацила молбу председника Фишера и лидер ФПО Хајнц-Кристијан Штрахе најавио је да његови посланици неће напустити пленарну седницу.

Штрахе је рекао да је забрињавајуће по демократију то што председник уопште тражи једну такву акцију од опозиције.

И Зелени најављују да неће напустити седницу и да ће гласати против предлога владе.

БЗО је поручио председнику да је имао довољно времена да се укључи у преговоре о тим мерама и да је његов актуелни апел угрожавање демократије.

Аустријски парламент улази данас у завршну фазу заседања ове године. На дневном реду је "кочница за задуживање", а ако опозиција не одустане од противљења, уместо да се та мера унесе у устав, она ће, гласовима владајуће Социјалдемократске партије (СПО) и Народне партије (ОВП), бити усвојена као обичан закон.

Поред "кочнице за задуживање", која предвиђа смањење задужености Аустрије у наредних неколико година, уз мере штедње на свим нивоима, парламент треба да се бави и доношењем других закона, као што су нови закони о транспарентности медија, платама за државне службенике и политичаре и о новој химни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару