Читај ми!

Фијаско од милијарду евра

Због неуспешне кампање против новог грипа 2009. године, Француска је потрошила око милијарду евра, пише белгијска штампа. Толико новца сада фали влади да затвори буџетске рупе после мера штедње. Од 44 милиона вакцина употребљено је само пет милиона, док је остатак спаљен.

Француска је у зиму 2009. године водила неуспешну кампању за вакцинисање против грипа H1N1 која је коштала око милијарду евра и толико новца им сада фали да затворе буџетске рупе после мера штедње, пише бриселски дневник Либр Белжик.

У тексту Фијаско од милијарду евра наводи се да се кампања вођена у јеку пандемије сада Француској вратила као бумеранг, зато што се владајућа Унија за народни покрет (УМП) често "закашље" због недостатка новца, преноси Танјуг.

Кампања је у великој мери пропала и због преувеличавања неопходних мера опреза и била је надувана и прескупа, пише лист.

У то време, пре две године, тадашња министарка здравља Роселин Башло се, уз осмех, пред камерама вакцинисала против грипа. Француска је у општој паници која је захватила цео свет наручила 94 милиона вакцина, по цени од седам евра за једну дозу, али је наруџбина смањена на 44 милиона вакцина.

Међутим, само осам одсто становника је вакцинисано, а како би се смањиле залихе, неколико милиона доза вакцина предато је Светској здравственој организацији или продато у две пријатељске земље (Катар и Монако), наводи Либр Белжик.

У држави је остало 19 милиона неискоришћених доза, које су, пошто им је истекао рок употребе, спаљене. Тако је, како пише бриселски дневник, "137 милиона евра претворено у пепео".

Превелика цена превенције

"То је три пута већа сума од буџета Центра за научна истраживања (ЦНРС) и Института здравља и медицинских истраживања (Инсерм)", изјавио је резигнирано лекар и посланик УМП Бернард Дебре. "Та сума је два до три пута већа од износа дефицита француских болница", додао је Дебре огорчено.

Ако се суми од 137 милиона евра дода новац који је Француска потрошила на куповину вакцина, затим за префактурисање смањења наруџбине, за изнајмљивање простора за потребе кампање, исплату зарада запослених и све пратеће трошкове, рачун се пење на 950 милиона евра. Или 122 евра по сваком пореском обвезнику.

"Није ли то превелика цена за свето правило медицине – мере опреза. Тај камен спотицања у француској здравственој политици, који се појавио још у лето 2003. године, и даље бране његови поборници, без обзира на тако велики цех", пише лист.

"По дефиницији, превенција је увек скупа, зато што она подразумева средства којима се, надамо се, никада нећемо морати да се служимо", правдао се у теливизијском наступу један од руководећих кадрова Института за превентивну здравствену заштиту.

Парламентарна анкетна комисија, затим и Привредни суд, закључили су да је влада 2009. године морала боље да сагледа кризу, да додатно преговара са фармацеутским лобијем, да смањи непотребне трошкове, као и да повери вакцинацију лекарима опште праксе.

Опозиција већ дуго оптужује власт за "аматеризам и самовољу", оцењујући да је "преценила кризу", када се упустила у "инфантилну драматизацију и када је на слепо поверовала експертима и попустила под притисцима лабораторија", наводи Либр Белжик.

Две године касније, у министарству за здравље признају кривицу, на увијен начин.

"Од сада ће Француска, у случају појаве неке нове пандемије, покушати да предузима мере опреза у сагласности са суседним земљама, како не би поново дошла у ситуацију да буде талац логике фармацеутске индустрије, која ће, као и у време кризе H1N1, једноставно подићи своје цене пресрећна што ће поново имати прилику да заради на рачун панике", закључује белгијски лист.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару