Читај ми!

Нова хапшења у Москви

Ухапшено око 300 демонстраната који су данас протестовали у центру Москве. Међу ухапшенима и три лидери опозиције, који су касније ослобођени. Московски суд осудио на по 15 дана затвора опозиционог лидера и блогера.

Московска полиција осујетила је вечерашњи митинг опозиције у центру града, отворила улице за саобраћај и привела око 300 учесника скупа, укључујући лидера партије Јаблоко Сергеја Митрохина, активисту и писца Едварда Лимонова и  лидера покрета "Солидарност" Бориса Њемцова, који су касније пуштени на слободу, преноси Итар Тас.

Истовремено, Московски суд осудио је данас једног од лидера опозиције Иљу Јашина на 15 дана затвора због тога што није послушао наређена полиције током јучерашњих демонстрација у центру Москве. На 15 дана затвора осуђен је и опозиционар и познати блогер Алексеј Наваљни.

Судија Олга Боровкова раније је већ осудила Јашина на пет дана затвора у јануару ове године због учешћа у митингу за који није постојала дозвола власти.

Најављено је да ће судови покренути прекршајни поступак против 17 приведених због учествовања на неодобреном скупу.

Демонстрације против победе владајуће Јединствене Русије (ЈР) на парламентарним изборима одржане су други дан заредом, а позив демонстрантима упућен је са интернет друштвених мрежа.

Међу приведенима је и позната новинарка Божена Ринска која се јавила из аутобуса који је одвезао приведене тврдећи да је са собом имала новинарску легитимацију коју је показала полицији, али да су они одговорили да је то фотокопија и одвели је у полицијски аутобус.

Један од оних који су јуче ухапшени, форепортер Алексеј Белов, рекао је порталу Газета да се у једном од одељења полиције налази 27 људи, још од синоћ, односно више од 18 сати.

При том, како је навео, полиција им не даје ни воду ни храну, а одбили су и да једном инвалиду позову хитну помоћ. Сви ухапшени се терете за неисупуњавање наређења полиције.

"Сви имамо високо образовање и ниједном нисмо били привођени, што је веома зачудило полицију", рекао је Белов, истакавши да су сви приведени у време дозвољеног митинга, односно пре него што су демонстранти покушали да пробију полицијски кордон.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон оценила је да су руски избори били намештени и да нису били слободни и фер.

Министарство спољних послова Русије, међутим, каже да су америчке критике неприхватљиве и позива Вашингтон да се убудуће уздржи од таквих, како је наведено, непријатељских напада.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару