Читај ми!

Пекинг у смогу

Квалитет ваздуха у Пекингу достигао "ризичан" ниво. Отказане стотине летова, затворени аутопутеви.

Пекиншке власти отказале су на стотине летова и затвориле аутопутеве због густог смога који се спустио над главни град Кине у недељу и понедељак.

Квалитет ваздуха у Пекингу достигао је "ризичан" ниво, саопштила је америчка амбасада која независно мери загађеност ваздуха, док је кинеска агенција Синхуа објавила да ће загађеност вероватно достићи "опасан" ниво.

Међутим, до средине дана главни пекиншки аеродром, отказао је 213 домаћих и 15 међународних летова, наведено је на сајту аеродрома. Још 400 летова отказано је у недељу.

На телевизијским снимцима аеродромских аула могле су се видети на хиљаде путника који су врећани кућама, или су остали да чекају у нади да ће се касније укрцати на лет када се смог дигне, пренела је агенција АФП.

Међународне еколошке организације, укључујући и организације УН, сврставају Пекинг у један од најзагађенијих градова у свету, највећим делом због све веће употребе енергената, углавном угља и све бројнијег саобраћаја.

"Ложење угља је главни узрок за све тмурне сиве дане које Пекинг проживљава", каже стручњак "Гринписа" за загађење ваздуха у Кини Џоу Жонг.

Кина је више него дуплирала употребу угља у последњих 10 година, зато добија више чађи у ваздуху, као и сумпор-диоксида и азот оксида који, такође, доприносе измаглици.

Власти Пекинга предузеле су велике и скупе акције да очисте ваздух града пред Олимпијске игре 2008. године, затворене су многе котларнице на угаљ и велика челичана на периферији, ограничен је број аутомобила у граду, али је квалитет ваздуха и даље лош.

Поред званичних градских служби о квалитету ваздуха у граду извештава и америчка амбасада која има прецизније инструменте и бележи загађеност ситнијим честицама испод 2,5 микрометара. Кинески метеролози региструју само загађеност честицама до 10 микрометара, па су и резултати повољнији.

Према кинеском листу Чајна дејли, уколико би се у Кини применили амерички стандарди онда би само 20 одсто градова у земљи имало задовољавајући квалитет ваздуха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару