Читај ми!

Исламисти убедљиво воде у Египту

Две исламистичке политичке партије на изборима у Египту заједно освојиле више од 60 одсто гласова. Према првим резултатима, Партија слободе и правде, која је политичко крило Муслиманског братства, освојила више од 36 одсто гласова.

Партија слободе и правде и Нур партија, две исламистичке политичке странке у Египту, заједно су освојиле више од 60 одсто гласова у првом кругу парламентарних избора у тој арапској земљи, показују њихови делимични резултати.

Изборне листе Партије слободе и правде, политичког крила организације Муслиманско братство, освојиле су 36,6 одсто гласова бирача, саопштила је државна изборна комисија. Другопласирана Нур партија, коју чине тврдкорни исламисти, добила је поверење 24,4 одсто бирача изашлих на изборе.

На изборима је валидно гласало више од 9,7 милиона људи са бирачким правом, што износи око 60 одсто укупног гласачког тела у Египту.

Исламски покрет Муслиманско братство, који је добио највише гласова бирача у првом кругу избора, настоји да убеди Египћане да неће жртвовати личне слободе зарад промоције шеријатског закона.

Есам ел Еријан, заменик шефа Партије слободе и правде, која је произашла из Муслиманског братства, рекао је, агенцији АП, да та организација није заинтересована за наметање исламских вредности у Египту, земљи са значајном хришћанском мањином и другима који не желе да потпадну под строге исламске норме.

"Ми смо умерена и фер партија", рекао је ел Еријан о Партији слободе и правде. "Желимо да применимо основе шеријатског права у фер смислу који подразумева поштовање људских и личних права", додао је ел Еријан. Према његовим речима, странка "поштује све људе у њиховом избору религије и начина живота".

Братство се дистанцира

Муслиманско братство је преко Твитера саопштило да му је приоритет сређивање стања у египатској економији и унапређење живота обичних грађана а не "промена личног описа Египта тако да он постане исламска држава".

Ти коментари су најјасна индикација да се Братство дистанцира од ултраконзервативне, исламистичке Нур партије која је, по свој прилици, освојила друго место у првој фази парламентарних избора у Египту.

Нуристи заговарају ригидну интерпретацију Ислама, сличну оној из Саудијске Арабије, где су мушкарци и жене раздвојени и где жене морају да носе бурке и не смеју да возе.

Муслиманско братство је недавним саопштењем демантовало да жели савезништво са Нуристима у парламенту, оценивши да су такве тврдње "преурањене" и да представљају "пуку медијску спекулацију".

У Египту се шеријатско право примењује као основ законодавства, али сами закони су углавном секуларни.

Парламентарни избори, први након обарања председника државе Хоснија Мубарака у фебруару ове године, замишљени су у три фазе. У преостале две фазе, које ће уследити током јануара, треба да се гласа у 18 од укупно 27 египатских провинција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару