Читај ми!

Путину (не) треба коалиција?

Јединствена Русија освојила 49,6 одсто гласова, показују прелиминарни резултати избора за Државну думу. Комунистичка партија добила 19,1, Правична Русија 13,1, а ЛДП Владимира Жириновског 11,6 одсто гласова, саопштио ЦИК.

Централна изборна комисија (ЦИК) објавила је најновије прелиминарне резултате избора за Државну думу, на основу 92 одсто обрађених гласачких листића, према којима владајућа Јединствена Русија води са 49,6 одсто гласова, преноси руска Правда.

Следи Комунистичка партија са 19,1, Правична Русија 13,1 и ЛДП Владимира Жириновског са 11,6 одсто гласова бирача, подаци су ЦИК-а.

Остале три странке које су учествовале у трци за парламент – Јаблоко, Патриоте Русије и Право дело – остали су далеко испод цензуса од седам одсто.

Исте четири партије ушле су у Думу и 2007. године, али је тада Јединствена Русија освојила 64,3 одсто гласова, што јој је омогућило да има већину у парламенту.

Пре четири године, Путинова партија освојила је 315 места у Думи, а сада може очекивати 238, од могућих 450.

Медведев: Достојанствена победа

Председник Русије Дмитриј Медведев је, после објављивања првих резултата, рекао да је владајућа Јединствена Русија остварила "достојанствену" победу на изборима за Доњи дом парламента, али да ће у Думи морати да формира коалицију са неком од партија.

Медведев је рекао да је то "нормално" и да је то "демократија", као и да су лидери неких партија већ саопштили да су на то спремни.

Лидер Јединствене Русије и премијер Владимир Путин оценио је да резултати избора одражавају реалну ситуацију у држави. 

Председавајући руске Државне думе Борис Гризлов саопштио је да је Јединствена Русија победила на парламентарним изборима и објаснио да је мали одзив бирача, око 50,4 одсто последица кампање опозиционих странака које су бирачима "показивале да је све лоше".

"Јединствена Русија је победила. Резултат који смо постигли веома је значајан", рекао је Гризлов новинарима по затварању бирачких места.

Неправилности у пребројавању

Избори у Русији обележени су честим неправилностима током пребројавања гласова, закључак је Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

"Гласање је било добро организовано, али је изборни процес нарушен током пребројавања гласова када су забележене многе неправилности
међу којима је и убацивање додатних листића у гласачке кутије", наводи се у саопштењу.

ОЕБС је оценио да током кампање све политичке стране нису биле равнопрвне, а да медији у довољној мери нису били независни, али је и навео да су гласачи у Русији, упркос одређеним пропустима током изборног процеса, искористили своје право на избор.

"Неопходне су промене да би у потпуности била поштована воља народа", рекао је један од представника посматрачке мисије, Петрос Ефтојмоу.

Челници Централне изборне комисије су изборе прогласили важећим, али су објавили и да им је упућено 68 жалби на кршење изборних правила током гласања.

Међутим, руске опозиционе партије тврде да је неправилности било много више.

Представници Правичне Русије саопштили су да њиховим посматрачима није било дозвољено да буду присутни на бирачким местима, док је Либерално-демократска партија саопштила да се изборна правила грубо крше у целој земљи.

Правична Русија је, као и Комунистичка партија, забележила "гласање рингишпила", то јест када групе гласача круже од једног бирачког места до другог, и гласају више пута.

Председник партије Јаблоко Сергеј Митрохин оценио је да су се избори, због многобројних кршења изборног закона, претворили у игру "ухвати за руку фалсификатора".

Митрохин је новинарима рекао да је највећи део бирачких места затворен за посматраче, а да је само у Москви регистровано око 40 примена "гласања рингишпила" и 25 незаконских убацивања листића у гласачке кутије.

На једном од бирачких места у Москви, новинари су забележили убацивање гласачких листића са већ означеним гласом за Јединствену Русију, преноси Интернет портал Gazeta.ru.

Шокантна кампања комуниста

Следећа најбоље пласирана партија на изборима је Комунистичка партија, која је добила око 20 одсто гласова бирача.

Комунисти Генадија Зјуганова скренули су током протеклих недеља пажњу јавности и бирача својим предизборним плакатима са ликовима легендарних историјских личности.

Јосиф Висарионович Стаљин, Ернесто Че Гевара и Михаил Калашњиков, који са предизборних плаката комуниста "позивају" на смену актуелне власти, изазвали су буру негодовања јавности, па и самог Калашњикова, који је комунисте тужио због неовлашћене употребе свог лика.

ЛДП Владимира Жириновског освојио је око 12 одсто посланичких мандата.

Њихов лидер, познат као велики галамџија, није штедео конкуренцију током протекле предизборне кампање. Интернет је преплављен снимцима његових телевизијских наступа у којима се оштро обрушавао на саговорнике и нудио једноставна решења за социјалне и економске проблеме.

Правична Русија Сергеја Миронова најмлађа је парламентарна партија основана 2006. године, а на претходним изборима успела је да за длаку прескочи изборни цензус. Ова партија социјалистичке оријентације велико је изненађење –са освојених 13 одсто места у Думи избила је на треће место.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару