Читај ми!

Израел "паралише" Иран

Иран се приближава тренутку када ће имати нуклеарну бомбу и треба им превентивно увести паралишуће санкције, изјавио израелски министар одбране Ехуд Барак.

Израелски министар одбране Ехуд Барак изјавио је да се Иран приближава тренутку када ће имати нуклеарну бомбу и предложио да се Техерану уведу нове "паралишуће" санкције, пошто се "не може чекати да произведу бомбу".

Говорећи на израелској телевизији, Барак је настојао да ублажи спекулације да Израел и САД већ воде тајни рат против Исламске Републике, нагласивши да су санкције и претња војном акцијом још увек начин да се нуклеарни програм "омете".

На питање да ли су две недавне експлозије у Ирану знак да је рат већ почео кроз саботаже, Барак је одговорио негативно.

Министар одбране, међутим, није ни порекао, ни потврдио да западне силе и Израел покушавају саботажама да одложе развој иранског нуклеарног програма, али је, ипак, рекао да сумња у дугорочну ефикасност такве тактике.

"Иран се приближава бомби и санкције би требало да буду брзе, усредсређене и оштре. Не можемо чекати и рећи - видећемо ако имају бомбу и онда деловати. Шта ако тада не будемо у стању да делујемо", рекао је министар одбране.

Осврћући се на апел америчког серектара за одбрану Леона Панете на Израел да не делује сам против Ирана, Барак је рекао да су израелски лидери у сталним разговорима с Американцима, али да је Израел одговоран за своју безбедност.

Говорећи о победи исламских партија на египатским изборима, Барак је рекао да је процес исламизације у арапским земљама "веома узнемирујући".

"Рано је рећи како ће те промене утицати на регион. Надам се да ће свака влада која се формира у Египту схватити да нема избора, већ да се држи оквира међународних споразума који укључује и споразум о миру с Израелом", истакао је израелски министар одбране.

Барак је преговоре са Палестинцима означио као један од главних циљева Израела.

"Свако ко чита између редова може да види промену у израелској позицији. Влада је вољна да води директне преговоре у сваком тренутку без предуслова", рекао је Барак.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару