Читај ми!

Експлозија не утиче на ракетни програм

Експлозија у ракетном постројењу у близини Техерана и погибија војних експерата не утичу на ирански програм балистичких пројектила, кажу у иранској војсци.

Начелник генералштаба иранске војске генерал Хасан Фирузабади каже да експлозија на иранском постројењу за развој балистичких пројектила која се догодила 12. новембрa недалеко од Техерана, није имала последица на ирански нуклеарни програм.

Фирузабади тврди да експлозија у бази Бид Ганех "није утицала на самодовољност јединица" Револуционарне гарде надлежне за војна истраживања, јавио је АФП, позивајући се на локални дневник Ресалт.

У експлозији је погинуло 36 чланова Револуционарне гарде, међу којима и генерал мајор Хасан Мокадам, који је био кључни човек за развој балистичких пројектила.

Фирузабади је рекао да се експлозија догодила случајно, наговестивши да, можда, нису поштоване мере безбедности.

"Погибија неких наших војних стручњака није имала никаквих последица на програм (наоружања) Чувара револуције. Наше наоружање, пре свега балистичке ракете, више су него икада спремне да се суоче са непријатељем", рекао је генерал Фирузабади.

Сателитске фотографије базе које је објавио један приватни институт у Вашингтону указују, међутим, да је експлозија изазвала озбиљно разарање и да су неке зграде потпуно сравњење са земљом.

"Читаво постројење је практично уништено", изјавио је АФП-у Пол Бранан, аналитичар Института за науку и међународну безбедност који је ове недеље поставио слике на Интернет.

Постројење је, колико се може закључити из извештаја иранских медија, служило за развој нових балистичких пројектила дугог домета, наводи француска агенција.

Фирузабади је, после експлозије, рекао да је база коришћена за производњу "експерименталног производа" који би се могао користити против САД или Израела, али није улазио у ближе детаље, док је Мокадамов брат Мохамад рекао је да је пројекат везан за интерконтиненталне балистичке ракете "у финалној фази", али је касније повукао ту изјаву.

Иран већ поседује неколико врста пројектила средњег домета, који могу да стигну до Изралеа или америчких база на Блиском истоку.

УН су увеле санкције Техерану због развоја балистичких пројектила и нуклеарног програма, али тамошње власти тврде да ирански нуклеарни програм има искључиво мирнодопску сврху.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару