Читај ми!

Исламисти воде у Египту

Према првим проценама, исламистичке партије у Египту могле би да освоје 65 одсто гласова. Странка Муслиманска браћа тврди да је сама освојила 40 одсто гласова.

Према првим незваничним резултатима, већину у новом парламенту Египта имаће исламистичке партије, а странка Муслиманска браћа тврди да је сама освојила око 40 одсто гласова.

"Исламистичке странке, укључујући ФЈП (Муслиманско братство), Ноур, и неколико других мањих странака, заједно би могле освојити 65 одсто гласова у првом кругу гласања", изјавио је шеф Ахрам центра Диа Рашван за лист Ал Ахрам.

Уколико се страначке процене покажу као тачне, Муслиманска браћа ће после 83 године чекања моћи да узму већи део колача власти у Египту.

Ту политичку организацију предводе лекари, инжењери и учитељи, а главни слоган им је: "Ислам је решење". Међутим, када се покрене питање решавања текућих проблема, они говоре истим језиком као и реформске политичке организације – сматрају да су потребни демократија, независно судство и социјална правда.

Критичари кажу да слични ставови са реформистима служе само како би Муслиманска браћа лакше дошла на власт и земљу од 80 милиона становника, од којих осам милиона хришћана, потајно претворили у исламску државу.

Муслиманска браћа су од свог оснивања, 1928. године, увек били у мањој или већој мери у илегали, посебно од 1952. године, у време владавине Гамала Абдела Насера, Анвара ел Садата и тридесетогодишњој владавини Хоснија Мубарака.

Током Мубаракове ере, практично су били једини критичари режима, што им је, такође, донело велику популарност.

Нови играч на сцени

Избори у Египту означили су и политички деби потенцијално моћног новог играча на сцени, ултраконзервативног исламског покрета познатог као Салафис, чији су чланови препознатљиви по дугим брадама без бркова, односно дугим одорама и веловима код жена којима се од тела виде само очи.

У верском блоку, после Мубараковог одласка с власти, појавили су се као конкуренција Муслиманској браћи. Покрет Салафис залаже се за тврдокорно тумачење ислама и шеријатског права, слично оном у Саудијској Арабији, као и за сегрегацију полова.

Салафисти су против демократије и сматрају да она омогућава људском закону да заобиђе божји.

Припадници тог ултраконзервативног покрета скренули су на себе пажњу и током предизборне кампање, када су статуу морских сирена прекрили тканином, а један лидер тог покрета одбио је да учествује у ТВ емисији док водитељка не стави мараму на главу.

Салафисти објашњавају да су исламске фракције привлачне зато што су много више од других политичких опција баве хуманитарним радом и имају привлачне социјалне програме, као што су бесплатне лекарске услуге и образовање за сиромашне Египћане.

Овај покрет, иако постоји деценијама и има све више присталица посебно међу сиромашнима, није стекао веће симпатије грађана Египта зато што га виде као "увоз" из Саудијске Арабије.

Први круг гласања за доњи дом египатског парламента почео је у понедељак, када су гласачи из девет од укупно 27 области изашли на изборе. Избори се одржавају етапно и биће настављени у две фазе, 14. децембра и 3. јануара. Избори за Горњи дом парламента почеће када буди били познати резултати гласања за Доњи дом.

Према проценама војних власти, у првом кругу избора гласало је око 70 одсто уписаних бирача. На гласањима је било неправилности и сукоба, али они, према оценама посматрача, неће утицати на легитимитет избора.

Парламентарни избори у Египту су први слободни избори који се одржавају од 1952. године када је у војном удару групе официра предвођене пуковником Насером, укинута монархија.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару