На Бадњи дан породично окупљање
Бадњи дан по Грегоријанском календару празнично се обележава и у породици Нађ у Дебељачи. Ово је дан када се породица окупља и када се припрема богата трпеза.
Од раног јутра сви у кући на Бадњи дан веома су вредни. Већ по традицији припрема се посни пасуљ, пече се риба, спремају се пихтије и меси домаћи хлеб. Kућа је окићена и за ручак и вечеру све генерације породице Нађ са пријатељима и родбином окупиће се за празничном трпезом.
Ерика Фелдеши, из Дебељаче, каже: "Окупља се породица, вечера се, а сутра се спрема и чига супа, све је то лепо и свака кућа има други обичај и све је јако слично."
Већ традиционално Мађари за Бадњи дан и Божић припремају и свој колач, губу са маком.
Илонка Фекете, из Дебељаче, објашњава: "То је спремљано од теста за хлеб, испече се у рерни, а после се прелије врелом водом и са маком да би породица била што већа и на окупу, јер мак је ситан и због тога се он користи."
Шарика Лечеи са 84 године најстарија је за трпезом и памти како су се празници некад славили, своја искуства преноси на млађе генерације.
Шарика Лечеи, из Дебељаче, додаје: "Kад сам имала 9 година мама је све спремала и ујутру кад устанем чекао ме је врућ кромпир у љусци из рерне и фришак хлеб за доручак, а за ручак тесто."
Ева Нађ и њен супруг Горан радују се божићним празницима, јер то су дани када су сви на окупу.
Ева Нађ, из Дебељаче, наводи: "Ови празници су нам веома битни и са нашим најмилијима славимо и имендан. Имамо и госте, дођу нам пријатељи и шира родбина, а сутра, на Божић, биће нас седамнаесторо.Ту су нам деца и важно нам је да сви заједно прославимо."
Традиција налаже да се увече сече и јабука и кришке се деле свим члановима породице да би били здрави и румени, а најмлађи испред окићене јелке добијају и своје пакетиће. Емануела Гутвајн је припремила у знак захвалности и божићну песмицу.
Коментари