У току берба јабука у краљевачком крају, због временских неприлика род подбацио
У селима имеђу Краљева, Чачка и Лучана у току је берба јабука. Произвођачи кажу - од свог воћа које гаје, једино је она родила. Али ни количина, ни квалитет, нису на очекиваном нивоу, па ће бити задовољни уколико ове године не буду у минусу.
У познатом краљевачком воћарском крају ових дана бере се златни делишес. У јабучарима углавном домаћини, род ове године не дозвољава ангажовање бројне радне снаге. Цветање је, кажу воћари, било обећавајуће, али је априлских минус седам развејало оптимизам.
Предраг Перишић, воћар из Буковице каже да су после тога имали проблем са сушом. “Није имало довољно воде да то заливамо. Сада кад је требало да се бере, сад су пале и велике кише, сада долази до прскања и до свега”.
“На крају кад смо мислили да не може више ништа лоше да се деси, имали смо тај снег сад почетком октобра који је направио велику штету на мрежи као што сте могли да видите, поцепана је на много места. Што сте тиче јабуке, бербу имамо, али је квалитет и принос смањен сигурно за 50 процената, нећу претерати, ако не и више”, наводи Вељко Костовић, воћар из Дедеваца.
Ускоро ће брати и касније сорте јабука, али за сада, кажу Предраг и Вељко, нема интересовања за откуп.
„Складиштићемо сву добру робу у хладњачу па очекујемо ето од јануара, фебруара да крене веће интересовање и надамо се пораст цене како би мало штету извадили“, каже Вељко Костовић, воћар из Дедеваца.
Предраг Перишић, воћар из Буковице додаје: „Ми више немамо извозну робу. Ми смо да кажемо сада ту, локално тржиште можемо да снабдевамо. Међутим, и она су постала све захтевнија, али у извозу, немамо шта да извеземо“.
Надају се да са јабукама избегну минус ове године, јер је остало воће обрао пролећни мраз. Предрагу Перишићу није помогло чак ни ноћно грејање воћњака за шта је потрошио пола тоне нафте.
„За мојих 30 година бављења воћарством, сад већ и 32,3 године ово је једна од најгорих година“, наглашава Предраг Перишић из Буковице.
Вељко Костовић из Дедеваца каже да су улагања костантна сваке године и све већа, а, са друге стране, приходи, чини му се - све мањи. „Не знам где видим ову нашу производњу за десет година, нисам сигуран“, додаје.
Улагања за следећу сезону подразумевају и замену бар 20 одсто стабала која су се осушила, због чега произвођачи почињу да сумњају и у садни материјал и у препарате. Саветодавци имају другачије објашњење.
„То је, пре свега, утицај суше. И они који имају наводњавање, јако је тешко, регулисати то на температурама преко 35 степени. Значи сви физиолошки процеси биљака стају на температури преко 35, тако да се све то одрази када се стекну оптимални услови, када биљка успостави нормалну равнотежу, тек тада видимо последице тих екстремних услова“, наглашава Владимир Костић, из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Краљево.
А последице, очекују и воћари и стручњаци, воће ће трпети и следеће године јер је цветни потенцијал, па самим тим и потренцијал за рађање, смањен.
Коментари