Читај ми!

Гајење зачинске паприке

Гајење зачинске паприке све више привлачи пољопривреднике, јер је откупна цена стабилна и улагања у производњу се брзо исплате. Ова година била је издашна за узгајиваче који су користили агротехничке мере. Око 80 одсто наше зачинске паприке се извози, и на светском тржишту смо познати не по количинама, већ по квалитету.

У Србији се годишње произведе око три хиљаде тона млевене зачинске паприке, која се гаји на око две и по хиљаде хектара. Више од половине производње је на северу Србије, највише у околини Новог Kнежевца. Јовица Марјановић бави се узгојем дуже од 30 година.

Јовица Марјановић, узгајивач зачинске паприке из Новог Kнежевца, каже: "На овој њиви има тренутно два и по јутра паприке, то је сасвим довољно за прераду око 12 до 15 тона паприке коју ћемо убрати на овој њиви, да прерадимо и направимо врхунски квалитет око 1100 килограма млевене зачинске паприке и још, успут, врхунског семена ћемо произвести."

И управо из тог семена зачинске паприке, које се чува, сетва је марта и априла, док берба почиње крајем септембра и траје месецима у складу са зрењем плода. Одгајивачи кажу до првог мраза, док је у међувремену то прилика за бераче да допуне кућни буџет.

Смиља Лагунџин, из Новог Kнежевца, додаје: "3 200 динара је дневница и може да се заради. Онај ко има пензију, добро му дође надница, онај ко нема, и том добро дође надница."

За килограм млевене паприке потребно је седам килограма плода. Паприка се традиционално ниже на конац и суши, док је сада то технолошки убрзано. Битан је адекватан складишни простор и прерада у коју одгајивачи све више улажу.

Јовица објашњава: "Холанђани имају просек по хектару 27 хиљада евра бруто приход, а ја ћу ове по хектару остварити око 44 хиљада евра приход бруто. Трошкови су значајни, али је зато значајна и зарада."

Домаћи трговински ланци улажу у своје бренд марке производа од паприке и унапред организују прераду и откуп.

Сузана Хајдин, „СД" Нови Kнежевац, наводи: "Цена паприке је остала иста као прошлогодишња. Ми смо пробали да изађемо у сусрет прозвођачима, с обзиром на то да су приноси доста лепи ове године и 80 динара плаћамо зачинску паприку."

Тамаш Сабо, технолог, каже: "Ове године лансирали смо три наша нова производа који су без адитива, функционалне хране, и ја мислим да задовољавају те захтеве тих нових трендова."

Тренутно је у Србији цена сушене зачинске паприке око четири хиљаде динара по килограму, а значајан део производње усмерен је ка извозу. Север Војводине и околина Лесковца уписани су на мапи региона где се узгаја најквалитенија паприка на свету.

 

 

четвртак, 02. октобар 2025.
8° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом