Читај ми!

Колико је исплативо гајити домаћи бели лук и пасуљ?

Сваке године трошимо неколико милиона евра на увоз поврћа, иако и у нашој земљи имамо идеалне услове за производњу. Породица Каначки из Сакула више од три деценије живи од узгајања белог лука, а ове године почели су да производе и домаћи пасуљ.

У нашој земљи годишње се бели лук посеје на 1300 хектара и произведе се око 3700 тона овог здравог поврћа. Породица Каначки из Сакула ове године има рекордан принос од 4,5 тоне по хектару,а после дужег времена задовољни су и откупном ценом од 450 до 500 динара по килограму. По тој цени продаје се и увозни из Кине.

“Да се упореди квалитет, мириси укус овог домаћег лука нема шансе са било којим који може да се нађе на тржишту. Не говорим само о овом мом луку, већ са сваким који се гаји на нашем поднебљу”, каже Ђура Каначки, пољопривредник из Сакула.

Ове године Каначки су посејали и домаћи пасуљ на 4,5 хектара и род је због суше преполовљен у односу на прошлу годину, а због великог увоза пасуља из Киргистана и цена је за 50 одсто мања него лане.

“Ми јесмо способни да произведемо, али наши трошкови због радне снаге су много већи, а увозни је јефтинији, јер је тамо јефтинија радна снага и обарају нам цену”, наводи Иван Каначки, пољопривредник из Сакула.

Каначки истичу да имају све што је потребно да би производили здраву храну, а за бели лук и пасуљ најважније је добро земљиште и квалитетан садни материјал, а њива мора редовно да се одржава и чисти од корова.

“Имамо наш садни материјал, семенски домаћи бели лук који производимо више од 30 година. Том селекцијом добили смо крупне главице и леп садни материјал. Што се тиче пасуља најтеже је било почупати и то код куће ширити, газити и на крају очистити”, каже Весна Каначки из Сакула.

Каначки љубав према повртарству преносе са колена на колено и сада су и унуци укључени у посао, а да би опстали неопходна је у наредном периоду и већа помоћ државе и повећање субвенција како би били конкурентни са произвођачима из других земаља.

среда, 03. септембар 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом