Мрешћење шарана у рибњаку "Сутјеска"

Уношењем ларви у језера, на рибњацима, у мају почиње нови циклус производње шарана. Рибњак "Сутјеска" има затворен процес производње јер имају мрестилиште, чији капацитет далеко превазилази њихове потребе.

Овде почиње трогодишњи процес производње шарана. У контролисаним условима, са температуром од 22 до 24 степена целзијуса и сталним садржајем кисеоника у води, развијају се ларве. Сваки корак ове осетљиве процедуре се обавља са пуно пажње, јер најмања грешка може да уништи милионе јединки.

Миланка Цветић, технолог на рибњаку Сутјеска, каже: "Kапацитет овог мрестилишта је изузетно велик, то је тридесетак милиона ларви у турнусу. А колико ларви производите зависи од потражње, како тржишта тако и потреба самог рибњака. Заправо, у овом процесу лабораторисјког мреста ви оно што се у природи дешава један дужи временски период добијате за релативно кратко време. Сам тај турнус, од момента када унесемо матичне мужјаке и женке у мрестилиште, до момента када добијемо ларву коју можете да видите у лежницама, потребно је неких десетак дана."

Следећи корак дугог пута до конзумног шарана је паковање ларви у пластичне џакове и одношење на језера у којима је температура воде слична оној из мрестилишта. Тада почиње борба за очување рибе, а успех је ако опстане трећина. Висока улагања домаћи рибњаци тешко покривају ове године, јер се суочавају са падом цене и продаје. Један од разлога је увоз из земаља где рибњаци имају већу подршку државе.

Видак Милошевић, директор рибњака Сутјеска, додаје:"Сви ми производимо шарана на сличан или исти начин. Цена коштања, наша или њихова, врло је слична и он може имати нижу цену само ако има субвенције од државе. Ништа друго. Тржиште је мало затајило да ли због увоза, да ли генерално због пада куповне моћи, али просто цена шарана је у односу на предхопдну сезону пала за неких сто динара и потражња је значајно опала."

Рибњак Сутјеска све везано за производњу шарана обезбеђује самостално. Храну производе на око 500 хектара ораница. Мрестилишта користе са пола капацитета. Могу произвести рибљих ларви довољних за све шаранске рибњаке на Балкану.

 

субота, 24. мај 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом