Добрићима из Беле Реке три медаље на новосадском Сајму пољопривреде за производе од млека алпских козa

Са Пољопривредног сајма у Новом Саду, Владимир Добић из Беле Реке код Шапца, вратио се са три медаље. Два злата и једно сребро добио је за производе од козјег млека. У чему је тајна успеха, проверавали смо на њиховом имању.

Од тора у дворишту, до пашњака на падинама Цера, козе и домаћин сваки педаљ стазе и пута знају. У природу на испашу која је кључна у производњи, Владимир стадо изводи сваког дана. Каже да козе, само коприву не воле да једу.

“Верујте ми, све је теже него чувати ове козе, и боравити са њима овде у природи. Ово је опуштенција, како за њих, тако и за нас. Млеко добијено од ових коза, добијено оваквом исхраном је сигурно нешто најздравије што се може наћи на тржишту. Овако проводимо сваки дан, два пута дневно, пре подне, и поподне. Производи су без икаквих додатака, боје, ароме, конзерванаса. Од самог старта смо ишли на то, да радимо нешто природно. Да будемо своји, и посебни, и можемо слободно рећи да смо успели у томе”, наводи Владимир Добрић из Беле Реке.

Пре 11 година, Добрићи су купили прве козе. Сада их имају 120. У малом погону на сеоском имању, сваког дана у сир прераде 200 литара млека.

“Сада тренутно мешам подсирени сир који сам исецкала, и вршим одвајање сурутке од тог изсеченог сира. Захтев је велики, није физички тешко, али је психички захтевно и одговоран посао. Од девет крећем са тим подсиравањем, и даље те фазе које иду, тако да је негде, око четири, пола пет, је све завршено”, каже Рада Добрић из Беле Реке.

У квалитет сира и сурутке, купци су се одавно уверили, а сада је то потврдила и комсија Новосадског сајма, на којем су први пут излагали. Највеће признање - Велика златна медаља за млади сир.

“То је пуномасни сир, у суштини, на тржишту и у Србији је јако мало пуномасног сира. Све су то сиреви са делимично обраном млечном машћу. Ово је специфично, јер је пуномасни сир, и специфично је начин како добијања самог млека, на испаши сваког дана, тако и саме прераде”, објашњава Владимир Добрић из Беле Реке. Додаје: “Свакако, потражња је пуно већа него што ми имамо. Али, свакако имамо своје дугогодишње муштерије које поштујемо. Још по неко се ту јави.''

За килограм сира, потребно је до осам литара свежег млека. Обрађују Добрићи 11 хектара. Уз житарице, производе и детелину. Користе субвенције, и колико могућности и капацитета дозволе, планирају да увећају стадо.

 

четвртак, 22. мај 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом