Читај ми!

Сајам воћарства и повртарства у Риминију

У италијанском граду Риминију одржава се Сајам воћарства и повртарства, на коме делегацију Србије чине представници удружења "Пољопривредници нове генерације" из Новог Сада. Овај највећи сајам те врсте у Италији окупио је више од 1.400 излагача из 40 земаља света.

Произвођачи воћа и поврћа у свету добро су разрадили систем прераде. Показао је то и овогодишњи Сајам "Макфрут" у Риминију, где су централно место имале пакерице и друге машине које основном производу дају додату вредност. То је нешто што су и посетиоца Сајма из Србије приметили као основну разлику између наше и светске производње.

Сава Kомпалић, пољопривредник из Дероња, каже: "Kод нас у Србији се продаје све. Сиров, готов производ где се губи, где пољопривредници највише и губе. Треба да се стави акценат на то да се наши производи прерађују и да се иде у прераду тих производа, јер ту је то где се очекује нека добит." 

Kод свежег воћа и поврћа прво се гледа квалитет, а потом и да су сви плодови једнаке величине и тежине. То смањује трошкове, а са друге стране се тржишту нуде мања паковања за вишу цену.

Нандор Вереш, из Земљорадничке задруге "Агросој" Неузина, додаје: "Генерално, свет иде у том правцу малих паковања, у том правцу готове хране, одмах за употребу. Није више ринфуз оно што је толико актуелно, већ оно што је одмах употребљиво у домаћинству."

Горан Ерор, из Удружења "Пољопривредници нове генерације", објашњава: "Мајстори су за дизајн и мајстори су да дефинитивно упакују сваки производ. Чак и ако вам не треба, ви бисте пожелели да га купите. Оно што је свакако кључна ствар јесте да дефинитнивно у наредном периоду сви наши пољопривредници који прерађују своје производе, морају посећивати овакве и сличне сајмове из простог разлога што овде могу добити сјајне, маестралне идеје када је маркетинг у питању."

Сем класичне припреме расада и садница, овај сајам је приказао и новине у биотехнологији Сада се биљке производе у епрувети и тај поступак се назива "ин витро производња".

Јурианис Апарицио, из Панаме, наводи: "У нашој лабораторији радимо и клонирање, то значи да ће произвођач добити биљке исте величине и квалитета. То је значајно и за производњу и за паковање. На пример у овој кутији се налази 77 ананаса произведених ин витро."

Одржано је више десетина стручних скупова, а централни симпозијуми били су посвећени производњи кромпира, биотехнологији и производњи и гајењу медитеранских ароматичних биљака.

 

 

четвртак, 08. мај 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом