петак, 02.05.2025, 10:52 -> 19:06
Аутор: Вера Аксентијевић
Краљево: На ормару Цвијетићa слатко од јоргована, љубичицa, магнолије, ружа
Породица Цвјетић из Краљева оживела је рецептуру стару више од 70 година за слатко од цвећа. На ормару тренутно имају 44 врсте цветних тегли.
Мирис јоргована из дворишта, Цвијетићи су пренели и у кухињу. 300 свежих цветова, стрпљиво одвојених од латица, крчка се у шерпи са четири литра воде, килограмом шећера и колутовима лимуна.
“Густина слатка зна се да је готово по звуку, оно почне да пућка, што би бабе рекле шапуће”, наводи Марина Цвијетић из Краљева.
Јоргован, прича Марина, има преко 20 врста, и није сваки јестив.
“Нама је тешко да пронађемо јестив јоргован, ове године је јако мало цветао”, каже она.
По рецепту својих предака, Марина је направила и слатко од цветова љубичица.
Прича и где је пронашла инспирацију:”“Силуте старог Београда”, Милана Јовановића Станимировића - у првој књизи где он говори о београдској кухињи, помиње пре свега слатко и значајан простор посвећује слатку, и у једној заградици стоји “кувано је чак и слатко од љубичица, и стављен је знак узвика. Мени је то било јако инспиративно, и кажем добро је, реконструисала сам га”, истиче Марина.
За сада се на ормару смењују и чувају 44 врсте цветног слатка.
Најинтересантније је од багрема, магнолије, и мајске руже чајевке. Она је најмириснија.
Коментари