Читај ми!

Упутство за резидбу воћа

Зимску резидбу воћа најбоље је обавити непосредно пре кретања вегетације. Посебан проблем је недостатак орезивача, па је занимљиво када се овим послом баве жене, као што смо имали прилике да забележимо на једном воћњаку у околини Бечеја.

Уз искусног мајстора, орезивање воћа може се научити за једну сезону, каже Данка Kокотовић из Оџака. Посао није тежак, а зарада је добра, јер је мало оних који желе да се овим баве. Почиње зимском резидбом у децембру и ради до краја априла, када се реже "на зелено". Орезивач воћа се уз рад добро упозна и са структуром и стањем засада, али најбитније је да се поштују одређена правила.

Данка Kокотовић, орезивач воћа из Оџака, каже: "Све водопије скидамо, то су углавном неродне гране које црпе храну осталима. И пазимо на пупољке, младе не дирамо. Има више техника, али јабука је углавном најлакша, вишња је мало компликованија, шљива исто. Најтежи су врхови код јабуке и вишње које нису рађене четири-пет година. Значи, запуштене."

На воћњаку Недељка Васића из Милешева код Бечеја нема предаха. Треба орезати око 14 000 стабала јабуке. Тешко је наћи професионалне орезиваче, па протекле четири године не мења екипу која ради овај посао. Стање воћњака је првих дана марта повољно, али се плаши пролећних мразева.

Недељко Васић, воћар из Милешева, објашњава: "Изгледа за сад лепо, пупољци су ту, засад је све како треба. Сад шта ће бити, шта нам носи време, то ћемо видети."

Пораст дневних температура ће погодовати развоју патогена у воћњаку, па је следећи посао превентивно третирање.

Дарко Јевремовић, директор Института за воћарство у Чачку, додаје: "Чека се почетак вегетације, бубрење пупољака па да се крене са првим пролећним третманима препаратима на бази бакра и минералних уља и циљ је да се смањи тај инфекциони потенцијал. Један изузетак у овом период била је заштита крушке и крушкина бува, која је проблем све већи у предходних неколико година."

Зимска резидба воћака подстиче снажнији раст. Циљ је да се смањи број грана, како би свака појединачно могла да добије већи део енергије потребне за раст и развој.

уторак, 04. март 2025.
7° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса