Кобасицијада у Белом Блату спојила људе из региона

Током манифестације "Кобасицијада" село Бело Блато посети десет пута више гостију него што има становника. Посебност ове врсте сеоског туризма привлачи и посетиоце из околних земаља. Ове године их је било из Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске и Румуније.

Да "Белоблатска кобасицијада" спаја људе из региона сведоче и гости из села Мартиниш у Румунији, које је такође мултинационална средина. Они су одавде преузели један од рецепата.

"Код нас се кобасица прави без црвене паприке, ми стављамо само со, бибер и бели лук. Од вас смо научили да додајемо паприку. У близини имамо планину, где постоји место са сланом водом и са њом солимо месо, јер та вода садржи око 80 врста минералних материја, па укус буде другачији", објашњава Ђула Хомороди, из села Мартиниш у Румунији.

За кобасицу која задовољава стандарде да буде "белоблатска" потребно је кажу искуство и свега три састојка.

"Најбоље је предња плећка. Два дека соли иде, паприке по укусу. Иначе иде на десет кила - десет дека, пола љуте пола слатке" истиче Јосип Хајдук, из Зрењанина.

Овде живе и живели су Словаци, Мађари, Бугари, Немци, Срби, Румуни и други су кроз историју сарађивали и стварали производ који их данас чини препознатљивим.

"Белоблатска кобасица, она је спој ових култура, нација које живе у Белом Блату. Свако од њих како је дошао са комшијама усагласили су неки рецепт који је показао изузетне резултате. Значи то је једна мултикултурална кобасица, можемо је тако назвати”, истиче Мирослав Маркуш, организатор манифетације.

Манифестација се одржава 11. пут. Почела је након посете једном сличном фестивалу у Мађарској.

Милан Недељков, хроничар Белог Блата наводи да се то зове Воњошвођхез. Објашњава: „То су два села, сада су спојена на северном делу Балатона, њиховог највећег језера, где су наши људи одлазили и где су видели како они раде и како и даље негују ту традицију."

Више од двестотине излагача, близу седамдесет такмичера и само у једном дану 15 хиљада посетилаца, оправдали су епитет Белог Блата као центра сеоског туризма у овом делу Баната.

 

среда, 05. фебруар 2025.
5° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове