четвртак, 09.01.2025, 10:11 -> 15:51
Извор: РТС
Аутор: Предраг Стојковић
Златиборски напитак за детоксикацију
У зимском периоду многима се појача апетит, а у периоду слава или празника, прекомерни унос хране може да изазове и здравствене проблеме. Златиборци од давнина имају природни напитак који јача имунитет, али и чисти организам од токсина.
Неодољивим укусима развноврсне трпезе, било да је реч о посној или мрсној, тешко се може одолети, поготово у зимском периоду. Међутим, лекари скрећу пажњу на то да умереност не шкоди, али прекомерни унос хране и пића и те како може наудити здрављу.
Др Ненад Црнчевић из Специјалне болнице „Чигота" на Златибору, објашњава: "Поготово за особе које имају проблем са поремећеним шећером, лече шећер или имају неко срчано обољење, коронарне болести. Лоше утиче преједање, конзумирање превелике количине алкохола. Уколико је могуће да се дисциплинујемо, да у неком наредном периоду мало појачамо физичку активност и да водимо рачуна да што мање уносимо масну храну."
И док многи, да би поспешили варење, посегну за хемијским препаратима, на Златибору од давнина користе водњику. То пиће саставни је део зимнице.
Јелена Тодоровић, из Голова, каже: "Припремамо тако што беремо дивље јабуке, дивље крушке, шипурке, глог, клеку, дрењину, трњину. И онда наливамо са изворском водом. То стоји док не доживи врење, и онда може да се користи. Иначе, веома је лековита, добра је за чишћење организма, за чишћење бубрега, с обзиром на то да садржи пуно дивљег воћа, које има јаке антиоксидансе. Самим тим и она је здрава."
Боривоје Шишовић, травар, додаје: "Посебно цењена је због једног од најтежих здравствених стања, које траје до 24 сата, а то је мамурлук. Kад дође коса до камена, кад није вајде избијати клин клином и кад оћеш Богу душу, а он је неће, е онда водњику заслађену медом, имаћеш муњебрзни растанак са мамурлуком."
И лекари се слажу да овај народни, природни и лековити напитак благотворно утиче на организам.
Др Ненад Црнчевић наводи: "Ја лично мислим да јесте делотворно, зато што су то намирнице расту слободно у природи, и дрењак и дивља крушка и доста тих намирница које се могу набрати у овој чистој природи. А њихови састојци, који настају врењем, кажу да су врло делотворни и лековити."
Боривоје Шишовић, травар, каже: "Kад се прехлади чељаде у кући знало се ко има водњике и онда, јамак у шаке и ономе ко има водњике. То односи ко руком, те сметње које постоје у току зиме. Мада, једино код Пелагића у књигама нашо сам причу о водњици. А остало су све народна искуства."
Лекарска искуства, када је у питању прекомерност у јелу и пићу, показала су штетност. Због тога саветују мањи унос меса и масне хране, а више оброка са поврћем и воћем. Водњика је свакако здравија од разних сокова богатих шећером.
Коментари