Читај ми!

Обичаји на Бадњи дан

Православни верници обележавају Бадњи дан уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник, Божић, којим се прославља рођење Исуса Христа.

Пре свитања, многи Пожежани, по традицији, крећу у потрагу за бадњаком. Носе секиру али, пре свега, сви су наоружани ведрином и добрим расположањем.

Драган Туцовић из Пожеге, описује ову традицију: "Kао комшије, претходних тридесет, четрдесет година окупљамо се, идемо на свако Бадње јутро у три, четири сата, у свитај зоре идемо у Лорет горе да сечемо бадњаке." И додаје: „Бадњак треба да има што више лишћа, да буде кућа богата и родна и година да буде богата и плодна."

Некада се сеча оглашавала прангијом, данас пиротехником због које, кажу, треба бити и опрезан.

Пожежанин каже: "Што Срби немају атомску бомбу? Бацили би је за Божић."

Неки одлазе аутомобилима, док има и оних који препешаче неколико километара, а у потрази за бадњаком покажу и планинарску спретност.

Ђорђе Петровић из Пожеге описује то искуство: "Изазов је то. Није занимљиво ићи негде где је баш приступачно, него мало даље па мало дружења, мало изазова."

Жељко Милић из Пожеге, додаје: "Понесемо лампу, мало ракије и то је то."

Драган Перић из Пожеге, објашњава: "Традицију чувамо и то одржавамо, да буде што више година, и наше мале клинце да научимо, да и они крену са нама."

Тиме се води и Славко Боловић, пожешки путар. У повратку из напорне ноћне смене и чишћења снега ка Дивчибарама, не пропушта божићне обичаје. Много празника провео је и у борби против сметова.

Славко о томе каже: "Нову годину смо провели сви ангажовано, негде око четрдесет пет људи је радило да би путеви били проходни."

А Божићни празници прилика су да се окупе породице, дочекају драги гости који уживају у богатству трпезе, која је на Бадњи дан посна.

Драгана Обреновић из Лорета описује трпезу: "Треба и за рибу припреме, пите се праве, прави се сарма, прави се кромпир салата. Имамо шампињоне."

Драган Обреновић из Лорета, додаје: "То су нека јела на натурални, традиционални начин припремљена, онако како се можда спремало пре неких сто година, кад је од судова био само неки котлић или бакрач, онај бакрени. И то је било то, и прочевље и ето."

У разноврсности јела, за која се многи потруде да испоље умешност и креативност, Бадње вече се по традицији проводи у топлини дома и породичном окружењу.

 

среда, 08. јануар 2025.
14° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње