Читај ми!

Обичаји на Бадњи дан

Православни верници обележавају Бадњи дан уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима и породичним окупљањем за посном трпезом, пред најрадоснији хришћански празник, Божић, којим се прославља рођење Исуса Христа.

Пре свитања, многи Пожежани, по традицији, крећу у потрагу за бадњаком. Носе секиру али, пре свега, сви су наоружани ведрином и добрим расположањем.

Драган Туцовић из Пожеге, описује ову традицију: "Kао комшије, претходних тридесет, четрдесет година окупљамо се, идемо на свако Бадње јутро у три, четири сата, у свитај зоре идемо у Лорет горе да сечемо бадњаке." И додаје: „Бадњак треба да има што више лишћа, да буде кућа богата и родна и година да буде богата и плодна."

Некада се сеча оглашавала прангијом, данас пиротехником због које, кажу, треба бити и опрезан.

Пожежанин каже: "Што Срби немају атомску бомбу? Бацили би је за Божић."

Неки одлазе аутомобилима, док има и оних који препешаче неколико километара, а у потрази за бадњаком покажу и планинарску спретност.

Ђорђе Петровић из Пожеге описује то искуство: "Изазов је то. Није занимљиво ићи негде где је баш приступачно, него мало даље па мало дружења, мало изазова."

Жељко Милић из Пожеге, додаје: "Понесемо лампу, мало ракије и то је то."

Драган Перић из Пожеге, објашњава: "Традицију чувамо и то одржавамо, да буде што више година, и наше мале клинце да научимо, да и они крену са нама."

Тиме се води и Славко Боловић, пожешки путар. У повратку из напорне ноћне смене и чишћења снега ка Дивчибарама, не пропушта божићне обичаје. Много празника провео је и у борби против сметова.

Славко о томе каже: "Нову годину смо провели сви ангажовано, негде око четрдесет пет људи је радило да би путеви били проходни."

А Божићни празници прилика су да се окупе породице, дочекају драги гости који уживају у богатству трпезе, која је на Бадњи дан посна.

Драгана Обреновић из Лорета описује трпезу: "Треба и за рибу припреме, пите се праве, прави се сарма, прави се кромпир салата. Имамо шампињоне."

Драган Обреновић из Лорета, додаје: "То су нека јела на натурални, традиционални начин припремљена, онако како се можда спремало пре неких сто година, кад је од судова био само неки котлић или бакрач, онај бакрени. И то је било то, и прочевље и ето."

У разноврсности јела, за која се многи потруде да испоље умешност и креативност, Бадње вече се по традицији проводи у топлини дома и породичном окружењу.

 

среда, 26. март 2025.
11° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса