Тоне сувих шљива у магацинима

У срећним годинама, произвођачи сувих шљива на територији општине Блаце, већ би на својим рачунима имали новац од продаје и размишљали о новој производној сезони. Нажалост, ових дана потпуно другачија слика. Магацини су углавном пуни, а произвођачи забринути због ниске цене на тржишту, али и неочекивано мале тражње, која не обећава боље дане.

Пуни магацини сувих шљива из овогодишње производње, чекају купце. Последњих месеци, углавном се продају оне из прошле године, али по цени која, према речима произвођача, не обезбеђује ни динар зараде.

О томе говори и Драги Јездић, воћар из Kашевара код Блаца: "У минусу су произвођачи јер видим да неки ту, моје колеге, које су продале прошлогодишњу шљиву, продале су по цени од 96 динара. Сирова је коштала 35, што значи да они никако не могу да се уклопе".

Део овогодишње производње Драги Јездић успео је да прода купцима из Бугарске, док већи део чека, пре свега, нешто повољнију цену, што овако објашњава: "Kад израчунаш репроматеријал, сирову шљиву, радну снагу и енергенте, значи не уклапамо се са том ценом од око 1,2 евра. Мислим да ћемо, ако се овај тренд настави, да будемо у великој кризи, опасности.

Тоне сувих шљива ускладиштене су и у магацинима Ивана Гмијовића, који о томе каже: "Ја имам неких 25-26 тона суве шљиве, и то све за сада стоји. Има страховито пуно залиха из прошле године. Ако то не оде, једноставно нема потражње толике, као ни за искоштичену, која углавном иде око Божићних празника. И њена цена на пијацама нижа је у односу на прошлу годину, тако да и ту нема неке исплативости да се то ради".

Због овакве ситуације, многи произвођачи окрећу се производњи ракије, како би што пре стигли до неког прихода. Воћар из околине Блаца то коментарише овим речима: "То су ипак мање количине, то је нешто да потрошимо ту неку ,, рефуз,, шљиву, која није за сушару, али то нису неке количине, од којих може да се живи.

Бојан Николић, из Одељења за пољопривреду Општине Блаце, објашњава: "Одавде је углавном шљива ишла на западноевропско тржиште, ту постоји неки проблем, да ли је смањена потражња, да ли је проблем, уопште, економска криза, која је у целој Европи, али, такав тренд се наставља. С овом ценом, они можда могу да покрију трошкове. Питање је да ли би имали неку минималну зараду, што уопште није добро".

Воћари и прерађивачи у Топлици страхују да би, веома брзо, могла бити угрожена импресивна примарна производња на хиљадама хектара, али и прерађивачка индустрија, која се ослања на њу, као и егзистенција хиљада домаћинстава.

 

среда, 11. децембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње