Читај ми!

Осечина: Завршава се берба касних сорти малине

Иако је ова година била тешка за воћаре због лоших климатских услова, позна сорта малине брала се и ове јесени у околини Осечине. Домаћинство Јанковића у селу Гуњаци пример су како се може и у сезони са крајње неповољним климатским условима остварити добра производња. Ових дана завршавају бербу .

У малињаку у домаћинству Јанковића још има зреле малине. Након три месеца бербе сезону завршавају задовољни и родом и пласманом. Захваљујући изабраној сорти малине, савременом узгајању и пласману најквалитетнијих плодова у ситним паковањима, Јанковићи немају проблеме као већина малинара.

 

„Кренули смо да ширимо ову конзумну сорту малине зато што се може продати у свежем стању по доста скупљој цени, беремо за маркет у ове посуде, пакује се. Мора имати вода, мора мрежа у августу не сме малина бити ожегла мора бити плод чврст, сјајан да би то могло да прође за маркет. Овако смо се одлучили боље нам се исплати, јер добру робу није проблем продати“, каже Ана Јанковић из села Гуњаци код Осечине.

У оваквој производњи, која је вишеструко исплативија јер се килограм ове малине продаје и до 700 динара за килограм, переспективу виде и млади у овом домаћинству.

„Ово има перспективу, ја као неко ко учи пољопривредну школу и у тој сам струци мислим да има потенцијала и има простора за напредак. Треба да се убаци у све то много одрицања, много напора, знања. Ми се пробудимо овде у шест ујутру и останемо да осам увече, много, много напора али исплати може да се исплати“, каже Филип Јанковић из села Гуњаци код Осечине.
За разлику од Јанковића у овом крају познатом по малинарству ова сезона нија била добра у већини малињака.

„Ретки су произвођачи који су могли да наводњавају и то је био услов да је прекинута берба после трећег, четвртог брања, тако да јесење сорте су јако мало дале у овој години овде у нашем крају. Препорука је да се укључи струка и наука заједно са прерађивачима да се изнађе решење ако треба и нове сорте да се уведу да се унапредимо везано за климатске промене“, каже Марко Перић из хладњаче у Пецки.

Уз савете струке и искуства Јанковића из Гуњака код Осечине, могу послужити за пример како и у условима климатских промена и тржишних превирања малинарство може бити исплативо.

 

понедељак, 04. новембар 2024.
7° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње