У селу код Сурдулице проглашена епидемија афричке куге свиња

У општини Сурдулица, због афричке куге свиња, у селу Калабовце уништено девет животиња. Које се мере предузимају како би се спречило ширење болести?

Ветеринари из Владичиног Хана су задужени и за подручје Сурдулице и Босилеграда, а они су предузели све мере да спрече даље ширење афричке куге.

"Једине мере - нешкодљиво укљањање животиња и ми смо то применили сада у селу Калабовцу, нешкодљиво смо уклонили девет свиња које су на сточном гробљу уклоњене, то место се не употребљава и појачали смо здравствени надзор, у свим домаћинствима у зараженом подручју и угроженом”, наводи Ненад Митровић, др ветеринарске медицине у Владичином Хану.

На питање како спречити даље ширење - свињске куге, која је веома заразна болест одговара“Не, то је крајња мера уништавања животиња, пре свега ту су у том ланцу јако важни ловци, ловачка удружења која на подручјима општине Владичин Хан, читавог округа проналазе болесне дивље свиње и ловци су врло одговорни и пријављују то инспекцији и ветеринарским станицама, а они одмах реагују”.

Овде се јавила свињска куга зато што је човек ловац и зато што није добро урадио дезинфекцију после повратка из лова.

“Оно што је јако важно, ја апелујем људима, да пре свињокоља ми од сваке сумњиве животиње узимамо брис, шаљемо у институт. Ветеринарски институт из Ниша је врло квалитетан и врло одговоран по том питању и врло брзо ПИ-СИ-АР тестовима нам шаље резултате. Важно је да то радимо, да имамо активан надзор, да власници животиња, пре свињокоља, 70 сати, два, три дана пријаве ветеринарској станици да ће бити свињокољ. Ми ћемо доћи да узмемо брис из ушне вене, да видимо да ли постоји антиген aфричке свињске куге, да се не би у току свињокоља ширио вирус, и што је најважније то узорковање је бесплатно”, наглашава Митровић.

Током прошле године у општини Бујановац због афричке куге уништено је педесет свиња, а била је привремено затворена и сточна пијаца у Ристовцу, селу код Бујановца, једина у Пчињском округу.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи