Шта ће југу Србије донети изградња индустријске зоне у Прешеву

Преко Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу у претходних 11 година, у привреду тих општина уложено је око 410 милиона динара кроз субвенције. Недавно су и албански послодавци основали Унију за те три општине. За долазак нових улагача припрема се индустријска зона у Прешеву, уз финансијску помоћ државе и Европске Уније.

Производња камених радијатора почела је у Доњој Шушаји код Прешева пре седам година. То су такозвани био радијатори, мали потрошачи електричне енергије и веома тражени у свету. Иновативни и јединствени примерци настају у овој радионици у којој је запослено 10 радника.

"Углавном ја радим оно срце радијатора које се прави, грејачи, рамови и то. И после лијемо у калупе, и тако излази готов производ“, каже Ћенан Исени, радник фабрике за производњу камених радијатора.

"Сваке године имамо боље резултате. Сад смо се пробили на ЕУ тржиште и кренули да возимо и камионски наше производе. За нас циљ још није постигнут, радимо на томе", објашњава Фејзула Агуши, привредник из Прешева.

Кредит Фонда за развој Републике Србије помогао је пословање ове фирме, циљ им је да прошире производњу. И Координационо тело за југ Србије помаже привредницима кроз новчане субвенције. За претходних 11 година, обезбеђено је 350 радних места.

"Годишње негде око 34 милиона динара, до 40 милиона, у зависности кад које године дајемо. И мислим да смо један добар део тих подстицаја искористили да мала предузећа у међувремену прерасту и буду категорије средње величине."

У Прешеву су незапослена 3824 лица, највише је на евиденцији Службе за запошљавање продаваца, елекроинсталатера, бравара, металостругара. Унија послодаваца формирана је пре годину дана са идејом да више људи буде радно ангажовано, окупља око 550 албанских привредника из Бујановца и Прешева, сарађују и са дијаспором“, истиче Ненад Митровић, в.д. директора Службе Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу.

"Сви знамо да овај део, Бујановац и Прешево, има добре услове за пољопривреду, па смо нашли инвеститоре и за пољопривреду који ће да улажу у овим срединама, да не би било миграције људи", каже Мохамед Рамадани, председник Уније за економски развој Прешева, Бујановца и Медвеђе.

"Ми економисти мислимо увек да кад је економија добра, и политика се среди. Имамо и овде јаки и добри економисти, и кад су везе са дијаспором добре, то је позитиван резултат", објашњава Лазим Дестани, привредник из Тетова.

За више улагача, адаптира се и индустријска зона у Прешеву. У току је изградња комуналне инфраструктуре.

"Има из Србије и ван Србије заинтересованих инвеститора и бизнисмена и произвођача, то је много значајно за нашу економију, јер је индустријска зона на геостратешкој позицији, близу Коридора 10", истиче Ардита Синани, председница Општине Прешево.

"Бесповратна средства Европске Уније у износу од скоро 620 хиљада евра намењена су за изградњу фекалне и атмосферске канализације, водоводне мреже, саобраћајница, као и постављање јавне расвете", каже Оливера Костић, менаджерка ЕУ ПРО Плус програма.

За прву фазу радова недостаје још 40 милиона динара, општина ће тражити помоћ државе како би радови били завршени до краја године.

 

 

четвртак, 17. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи