Прокупље: Нова открића археолога на Хисару

Заштитна археолошка истраживања тврђаве на Хисару, у Прокупљу, која се спроводе од 2021. године, донела су значајна открића. Откривени су слојеви из бронзаног и гвозденог доба, а потом из римског, рановизантијског и средњовеконог периода. На том простору живело се више миленијума.

Овогодишња археолошка сезона на Хисару отпочела је заштитним истраживањима и пробијањем пута који ће повезати приступну саобраћајницу и паркинг.

“У наставку археолошке кампање истражујемо део код задужбине Алексе Савића који је изузетно важан за познавање саме стратиграфије и конструкција архитектонских на утврђењу Хисар, дефинисали смо северни бедем у потпуности и пронашли два нивоа насељавања на самом простору код задужбине Алексе Савића. Дакле један хоризонт насељавања из 14. и 15. века и старији рановизантијски из 6. века што је датовано рановизантијским новцем”, објашњава Сања Црнобрња Красић, археолог Народног Музеја Топлице.

Досадашња истраживања и проналасци указују на постојање разних популација које су насељавале Хисар од касне антике до позног срењег века.

“Тако велики број паљевинских слојева и делова града који садрже паљевинске слојеве показује да је Хисар имао заиста бурну прошлост- више пута је освајан, више пута је паљен и уништаван, али сваки пут је да кажем израстао поново из тог пепела”, наводи Сања Црнобрња Красић, археолог Народног Музеја Топлице.

Локалитет Хисар у Прокупљу представља један је од најзначајнијих у Топлици. У питању је тврђава великих размера која крије трагове различитих епоха, од праисторије па све до краја средњег века.

“Имајући то на уму можемо рећи да је град Прокупље и редак град у Србији који у свом језгру, самом срцу има једну такву тврђаву, тако да је то један туристички потенцијал пре свега за град Прокупље, а са друге стране може се ставити у туристички потенцијал и повезати са осталим локалитетима и налазиштима у Топлици, повезати са осталим природним атрактивностима којих овде у Топлици има”, каже археолог Милан Савић.

Археолошка истраживања на брду Хисар у Прокупљу финансира Министарство културе Републике Србије.

уторак, 15. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи