Читај ми!

Сомбор: Подршка целог друштва потребна породицама особа са аутизмом

Аутизам, као сложени поремећај у развоју мозга, карактерише слаба или чак никаква социјална интеракција и комуникација. Са којим проблемима се у свакодневном животу суочавају особе са аутизмом и како можемо да им помогнемо, више у причи Александре Патаји.

Рано откивање аутизма може помоћи детету да стекне одређене социјалне вештине и самосталност. 32-огодишњем Стефану из Сомбора аутизам је дијагностикован у другој години живота.

“Стефан воли друштво, али му за све треба подршка. Он не може ни кући да буде сам, што значи да с њим увек мора неко да буде. За било какав догађај треба га одвест, треба бити уз њега и у било каквом дружењу он нема неку иницијативу, али кад му се помогне, свиди му се у ствари, на њему се види кад је срећан. Кад се осмехује значи да је задовољан, то је оно што је најважније”, наводи Сашинка Бујић, мајка особе са аутизмом.

Велику подршку породицама деце оболеле од аутизма пружа Удружење "Маслачак" које се бави уједно едукацијом и заштитом људских права особа са аутизмом, њихових породица, старатеља као и оснаживањем самих породица.

“Много тога немамо, а то су становање уз подршку, предах смештај, асистент у породици. Јако је важно да рецимо услуга лични пратилац једнога дана прерасте у персоналног асистента. Тренутно услугу имају само особе са физичким недостатком или хендикепом, али јако је важно и за особе са интелектуалним потешкоћама како би они били пуноправни чланови нашег друштва и тако били део наше заједнице јер су чињеница је, ту са нама и родитељи као и што сам ја и сви наши у удружењу имају један једини основни проблем. Како оснажити да се осамостале да једнога дана, у моменту када биолошка породица више не буде присутна они буду сигурни у овом друштву у коме остају после нас”, каже Славица Менићанин из Удружења за подршку особама са аутизмом "Маслачак".

По 7. пут у Сомбору, а поводом Европског дана свесности о аутизму одржана је трибина, ове године под називом "Лавиринти".

“Ми некако лавиринт посматрамо као живот, односно као животни пут и на том путу те породице особе са аутизмом крену најчешће саме или крену са неким, сусрећу се са разним особама, сусрећу се са разним препрекама и често сусрећу се са људима који су им подршка током читаве њихове борбе односно сналажења са изазовима”, сматра Јасмина Бенчић, дефектолог.

Најновија истраживања аутизма процењују да се аутизман јавља у један до 2 случаја на 1.000 особа.

субота, 19. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи