Јадовник: Центар за хитно збрињавање заштићених птица

На Јадовнику, планини надомак Пријепоља, отворен је Рехабилитациони центар за хитно збрињавање заштићених врста птица на југозападу Србије. Прихватилиште, рађено под надзором Завода за заштиту природе, настало је на иницијативу Удружења „Јадовник – оаза нетакнуте природе“ и Србија шума, а уз подршку европских фондова и програма за развој УН (УНДП).

У клисури Милешевке или на падинама Јадовника, мештани су најчешће проналазили изнемогла младунчад белоглавог супа, којима ће се сада прва помоћ уместо у волијарама резервата Увац, указивати ближе, у јадовничком прихватилишту.

Бошко Николић, из УГ „Јадовник – оаза нетакнуте природе“ наводи: „У центру имамо једну велику волијеру за прихват великих птица, и мале за прихват мањих птица, мишара, сова, кобаца, и имамо једну привремену амбуланту која ће бити ту за неке хитне интервенције и имамо ветеринара под уговором који долази по потреби.

“Потреба за њиховом рехабилитацијом је нешто што смо препознали да буде у природној средини; уколико се задесе ту да не би било неопходно, због логистике, да се транспортују преко 200, 300 километара до ЗОО врта у Београду или на Палићу да би се радила рехабилитација… Најбоље је да то буде што ближе природном амбијенту где су пронађене”, истиче Павле Јовановић, УНДП – УН за програмски развој.

На Јадовнику, планини која је пре више од две деценије проглашена за међународно значајно подручје за птице, регистровано је присуство око 140 врста птица.

Растућа је и колонија белоглавих супова, 60-ак парова се гнезди у клисури Милешевке, најнеспретнијих при првом самосталном лету.

“Свакако да су ту и неке друге врсте грабљивица, као што су сури орлови, као што су јастребови и друге врсте, углавном птица грабљивица, које страдају што због директног убијања, страдања што због потенцијалног евентуалног тровања на простору, падања у те неке клисуре, недоступне терене и једноставно због немогућности да полете”, наглашава Милош Радаковић, из Завода за заштиту природе.

Тридесет дана у прихватилишту је очекивано време да се птице, након рехабилитације, врате у природу или, ако се за тим укаже потреба, упуте у зоолошке вртове на даљи опоравак.

понедељак, 14. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи