Читај ми!

У којим ситуацијама Србијавоз од септембра наплаћује додатних 500 динара за куповину карте у возу?

Од почетка септембра издавање карте у возу наплаћује се додатних 500 динара. Жеља Србијавоза да се карте купују унапред, на благајнама, картоматима или онлајн довела је, међутим, и до проблема. Јер ће вам додатни трошак бити наплаћен уколико на станици постоји картомат, а ви немате платну картицу којом на њему једино можете да платите.

У петак после школе Хелена и Богдан кренули су кући у Ушће. На железничкој станици сачекао их је затворен шалтер. Карте су купили код кондуктера, али их је то коштало 1.540 динара, умест 540 колико би им наплатили на шалтеру.

“Доста деце је кренуло да улази, али када су чули да ће им бити наплаћено додатно тих 500 динара, нису ушли у воз”, каже Хелена Павловић, ученица Уметничке школе из Ушћа.

“Свако од путника ко није купио карту тај дан се жалио. Сви су добили исти одговор - обратите се мом шефу, њима се жалите, жалите се управи”, прича Богдан Стефановић, ученик Музичке школе из Ушћа.

“Сви се жале на то како су села празна. После оваквих ситуација где деца сатима, зато што нису имала, из Рашке, из Брвеника, Градца, паре за карту, су остали да чекају од пола три до пет први следећи превоз и то аутобуски”, наводи Милена Стефановић из Ушћа.

И карте на картомату би их коштале 540 динара, али он прима само платне картице. Које, као и већина малолетника, нису имали.

“Питала сам лице које ради на железници, шта би се десило да деца нису имала довољно новца, а да су остала у возу, да купе карту. Рекли су ми да би позвали полицију и да би деца у пратњи полиције морала да напусте воз”, каже Милена Стефановић из Ушћа.

У Србијавозу одговарају - кондуктер је поступио у складу са правилима.

„Ђаци у Републици Србији припадају повлашћеној категорији путника, те је за ову категорију омогућено издавање ђачке претплатне карте, уз коју је могуће остварити значајан попуст на редовне цене карата. Претплатне карте се издају на месечном, полумесечном и недељном нивоу, по избору путника. Такође за сва путовања возом, редовне возне карте могу се купити и до 60 дана унапред, како би се предупредили додатни трошкови накнаде куповине карата у возу. Накнаду плаћају сва лица која се затекну у возу без возне карте, а путовање започињу на станици на којој постоје благајна и или картомат”, наводе из Србијавоза.

Претплатне карте ослобађају додатних трошкова, али се то исплати само онима који путују често. Претплатне карте са попустом могу да купе и пензионери, који, како кажу „Србијавозу", веома радо користе паметне телефоне за куповину карата. Иако се неретко види да многима од њих и подизање пензије на банкомату тешко пада.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи