На "Ковачичком октобру" дела 22 домаћа сликара

У Галерији наивне уметонсти у Ковачици отворен је 73. „Ковачички октобар" на којем су представљена дела домаћих сликара. До краја месеца посетиоци ће моћи да уживају у идиличним сеоским пејзажима и призорима из прошлости.

Своје уметничке радове који су настали током ове године изложило је 22. сликара. Зузана Верески је подсетила како су се куће некад на селу кречиле и њене слике изгледају као да су већ окачене на неком старом зиду.

„Потрудила сам се да урадим како се некад радило на зидовима, да се стави ваљак, јер су се жене трудиле да мање прљају, али није се мање прљало, него се мање видело кад је рађено ваљком“, наводи Зузана.

Јан Глозик, наивни сликар, каже да ова галерија ради од 1955. године. „Значи, 70 година постоји ова институција и то је велико признање за Ковачицу и за све нас уметнике који живимо и стварамо овде“.

„Могу да кажем да су се сликари потрудили и да су донели оригиналне радове, посебно насликане за ову манифестацију. Сваки сликар једну слику поклања галеријском фонду и тако је сад повећан за 22 слике“, истиче Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наивне уметности.

Иако Ковачица нема много академских сликара Галерија наиве у свом фонду има више од 1300 слика што представља праву ризницу. Ове године ковачичко наивно сликарство је номиновано и за УНЕСКО-ову листу нематеријалних културних наслеђа, што је још једна потврда доброг рада:

„Добили смо врхунске уметнике и то нашу општину чини веома поносном, каже Петар Вишњички, председник општине Ковачица. Додаје: „Чувамо традицију и наше наслеђе и то је оно што имамо да понудимо не само у Србији, већ и читавом свету у којем смо препознатљиви захваљујући наивном сликарству“.

„Преплитање разноликих израза и форма као њихови међусобни утицаји оплеменили су културе бројних народа који овде живе, као што је случај и широм Војводине, али и читаве државе“, наглашава Маја Гојковић, председница Владе покрајине Војводина.

Следеће године обележава се 100 година од рођења Зузане Халупове-зачетнице наивног сликарства и ђаци Основне школе из Ковачице покренули су акцију прикупљања потписа да једна улица у њиховом месту и у Београду добије њено име.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи