Читај ми!

Заливни системи у Војводини смањили губитке овогодишњег рода дувана од суше

У Србији се дуван гаји на близу 5.000 хектара и то, углавном, сорта "вирџинија", али ничу и нови засади “берлеја”, јер је производња исплатива, а откупљивачи и прерађивачи нуде низ повољности. Због незапамћене суше, род дувана умањен је за око 20 одсто.

Атила Милутиновић из села Ором код Кањиже, на северу Бачке, обрађује око 50 хектара земље, а дуван сорте “Берлеј” узгаја на 10 катастарских јутара. Све три парцеле су под системом за наводњавање. Лист дувана берлеј бере се на нетрадиционалан начин, тако што се на њиви секу читаве стабљике, каче у сушаре и током новембра и децембра са стабљика се скида лист и пакује за испоруку. Ова технологија захтева упола мање рада него када би се лист брао и низао на традиционалан начин.

“Исплати се боље, ја мислим боље него било шта, ако се залива, а ако не онда се не исплати. Јесте ми укључена и породица, жена, ћерка и син и имам још доста радника. Ова земља је најбоља за Берлеја, значи ту је најлакше то да производимо, рецимо прошле године сам достигао по хектару 4,12 тона сувог дувана”, каже Атила Милутиновић из Орома.

Наш највећи откупљивач дувана јапанска компанија ЈТИ ове сезоне има уговорену производњу дувана сорте вирџинија са 354 газдинства на две и по хиљаде хектара и тридесетак произвођача берлеја на 35 хектара.

“Овај начин даје квалитетнији дуван који нама треба. По чему је да кажем производња берлеја у Србији, код нас конктерно у ЈТИ враћена из простог разлога што дуван, дувани типа Берлеја који се раде код нас другачијег квалитета него на јужној хемисфери, у Малавију или Бразилу”, наводи Милан Бјеливук, менаџер за производњу дувана ЈТИ.

Дуван се у Србији узгаја на око 4.600 хектара и због квалитета изузетно је тражен на европском тржишту.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи