Бела Црква: Берба јабука при крају, приноси мањи, цене прошлогодишње

Берба јабука у белоцркванском крају завршена је на 90 посто површина. Због екстермних температура приноси су мањи од 30 до 50 посто, а изостао је и квалитет. Цене јабуке су на нивоу прошлогодишњих, али су инпути поскупели. Са свим проблемима најтеже се боре мали воћари, којих у белоцркванском крају, некада познатом по производњи јабука, више скоро да нема.

Иако је требала да буде у пуном јеку, берба јабука у белоцркванском атару скоро је заврешена. Иза произвођача изузетно тешка сезона, првокласне јабуке има у јако малим количинама, и то на оним парцелама које имају мреже и системе наводњавања иако ни то није у нпотпуности сачувало јабуку од екстремних температура.

„Мањи су приноси него прошле године, имамао тај проблем квалитета , дошла је јабука крајем августа практично у параметрима за хладбњачу то се пооготово односи на ајдаред који у то време због високих температура и мале разлике између ноћних и дневних температура нема добру боју, кад је добио боју он је већ практично сазрео и то је страшан проблем“, каже Дејан Пантелић, заштитар.

Највише су страдали мали произвођачи, који без савремене технологије могу да произведу само индустријску јабуку, чија цена је ове године око 20 динара. У белоцркванској општини 50 посто малих воћњака је већ извађено. Пред истом дилемом је након ове сезоне и Дејан Дубовац из Црвене Цркве који се већ 30 година бави производњом јабуке.

„Нисмо имали нити рода, нити квалитета, нити смо имали шта да беремо, нешто јако мало“, наводи Дејан Дубовац. Додаје: „Ми смо за ову годину, да не кажем да смо у минусу, али тешко да смо у плусу… прекретница тачно, не знам шта ћу да радим. Жао ми је, емотивно сам везан за овај воћњак овде, то је још мој покојни отац постравио. Жао ми је да га дирам, тешко ми пада сама помисао да крчим, да вадим, али како ствари стоје финансијски не могу да издржим“.

Иако је производни процес скупљи него прошле године - због виших цена горива и пестицида, цена јабуке је иста и креће се око 40 динара за прву класу. И даље стоји проблем са тржиштем јер је руско затворено, а алтернативна попут Саудијске рабије, Египта, Кине још увек нису у потпуности разрађена, а и за та тржишта потребно је мењати и сортимент, што изискује огромна улагања.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи