У селу Негришори поново постављен споменик страдалима у Првом и Другом светском рату

Након што су извођачи радова на ауто-путу Милош Велики од Паковраћа ка Пожеги, приликом измештања, прошле године оштетили спомен - обележје палим борцима Првог и Другог светског рата, споменик је обновљен и постављен на новој локацији.

Споменик палим борцима, дело вајара Рада Јованчевића из Негришора подигнут је 1980. године. Од историјског је значаја, јер је само из тог драгачевског села 90 жртава Првог светског рата.

“Овде има жртава у Другом светском рату где су Немци убијали све редом сто за једнога и који су изгинули у Другом светском рату и ми те жртве морамо да чувамо и поносни смо на њих јер њихове животе они који су дали за слободу ми то уживамо”, каже Илија Домановић из села Негришори.

Када је прошле године споменик у Негришорима оштећен житељи су били забринути. Обавезу обнове прихватили су извођачи радова на ауто-путу, па је по рестаурацији споменик постављен на новој локацији.

“Споменик је одржан, уређен и тако даље. Ми смо планирали нашим планом за идућу годину општинског одбора Савеза бораца Лучани да засадимо траву и да уредимо око споменика”, каже Спасоје Милованчевић, председник Савеза бораца Лучани.

“Деда ми је Солунац, отац био у Другом светском рату тако да много значи и ми смо организација ми смо се удружили овде у општини нас три борачке организације име једини водимо рачуна о споменицима сваке године по једно два мало офарбамо и тако колико нам дозволе средства’’, каже Чедо Живановић, председник Покрета ветерана у Лучанима.

На траси ауто-пута нашао се и сеоски Дом културе. Стари је срушен, а за изградњу новог у локалној самоуправи кажу спреман је пројекат.

“И само оно што је потребно јесте да мештани одреде локацију где ће будући Дом културе изградити. Оно што је проблем већ решен, тиче се овог споменика кога су нехотице пре две године, готово две године, кинески извођачи радова оштетили он је наравно по упутствима који су добили од Завода за заштиту споменика културе Краљево потпуно рестаурирали'', наводи Миливоје Доловић, председник Општине Лучани.

Осим овог у Негришорима, јунацима ратова на подручју драгачевских села подигнуто је више од 60 спомен обележја.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи