Нови Сад: "Временска машина" - борба против ејџизма

Данас обележавамо међународни дан старијих особа. Половина старих трпи дисркиминацију, а 19 одсто је преживело неки облик насиља, упозоравају резултати истраживања Црвеног крста. У Новом Саду, данас је у срцу Студентског града, организована акција Времеплов, која пролазницима пружа прилику да погледају у будућност, суоче се са својим изгледом, али и судбином старих особа.

Понижења и непријатности, стари доживљавају у свакодневним ситуацијама, од чекања у реду, вожње градским превозом, па и у куповини.

"У продавницама, у стилу онако како нас погледају продавачице – па бабо једна, шта ти хоћеш, поготово када бирамо неки да тако кажем младалачкији део гардеробе, па то није за вас, то је само за младе. Врло често сам имала прилике да видим да деца се лоше односе према родитељима, да их омаловажавају да их остављају да чекају, значи врло непријатне ситуације за старе", наводи др Миријана Миланков, пензионер.

Различити облици дискриминације су нормализовани и постали су образац понашања.

"Па, он је депресиван зато што је стар, па он је дементан зато што је стар… Не, те ствари не треба нормализовати, када говоримо о ејџизму морамо да будемо свесни да је то једини облик дискриминиације где ми сами себе дисркиминишемо. У будућности, 26 одсто становника Србије биће старије од 65 година 2040. године, просто ми морамо да се припремимо на већи број старијих, а мањи број руку које ће да нас негују", истиче Наташа Тодоровић, психолог у Црвеном Крсту Србије.

У оквиру међународног пројектa "Age Against the Machine", група уметника, у сарадњи са црвеним крстом, пензионерским удружењима, и младима, решила је да уметничким перформансом покаже каква нас судбина очекује уколико не променимо систем и своје понашање. У камперу је времеплов, кроз који вас води пророк будућности. Забавна игра заврашава се вашом фотографијом у позним годинама, али и не тако забавним ситуацијама које вас могу очекивати у тој улози.

“Ако будеш, непрокретан/непокретна као старија особа, моћи ћеш да добијеш туђу негу и помоћ, али прво ћеш морати да идеш на процену способности, ако немаш никог да ти помогне и не будеш могао да одеш на процену, рећи ће ти једноставно - снађите се то је ваш проблем”.

Не тако светла будућност, садашњост је многих грађана.

"Рецимо извућићете статистички податак да у просеку ваша примања као пензионера или пензионерки ће бити 50 одсто мања, шта то све значи, значи ти сва своја потраживања у току тог живота мораш да смањиш за 50 одсто, затим ћемо извући да жене које имају 70 година, нису више позиване на беспалтни скрининг односно мамографију, бесплатан преглед груди", истиче Бранка Бајић Јованов, коауторка пројекта.

Ова борба против ејџизма биће завршена истоименом представом 2. новембра, на којој су радили професионални глумци, адолесценти и стари, у циљу да код свих генерација подигне свет о овом озбиљном проблему.

Др Миријана Миланков, пензионерка, каже: "Сви ће једног дана, Боже здравља, и остарити и наћиће се у нашим ципелама зато и треба да добро размисле млади како је то нама, како се осећамо када нас занемарују, када су груби према нама и непријатни".

Поштујте ипак наше године и наше нарушено здравствено стање, али верујте у нас, можемо ми још да радимо, имамо искуства и знања.

Упознати четири деценије старију верзију себе је шокантно, али занимљиво, ипак, упознати се са информацијама односно подацима о дисркиминацији старијих особа пружа потпуно другачију перспективу и приморава нас да урадимо нешто по том питању у будућности.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи