Шта пензионерима у Лесковцу пружа Клуб за стара лица

Клуб за стара лица који постоји 21 годину при Геронтолошком центру у Лесковцу броји око 300 активних чланова. Доступне су им бројне здравствено - социјалне услуге и секције. Свој дан обележевају изложбом слика у лесковачкој библиотеци.

Уз кафу, чај и ручак за 180 динара члановима клуба за стара лица у Лесковцу сваки дан је испуњен дружењем, смехом, игром, песмом. Топао и лепо уређен кутак им је, кажу лесковачки пензионери, као друга кућа. Ту прослављају рођендане, празнике, а било је и венчања.

"Сви смо позитивни, весели, музика нам је прелепа. Ручак је екстра, имамо путовања стално”, каже Дивна Николић, из Лесковца.

“Кажу треће доба и то не може. Може, све се може кад се хоће, а поготово кад имате ко вас води и ко вам пружа пуно љубави и пажње као што они нама пружају овде кад дођемо", наводи Љубинка Цветковић, из Лесковца.

Радо у осмој и деветој деценији уче стране језике, савремене технологије, нове плесне кораке, ликовне изразе. Креативношћу чувају ведар дух и добро здравље. Када су у стваралачком заносу не мисле на бриге, проблеме, усамљеност.

"То је један вентил, једно опуштање, јер ми сликамо и слушамо музику. Уз музику радимо и увек смо расположени, увек је смех овде”, истиче Босиљка Папачек, руководилац ликовне секције.

Од јефтиног оброка преко бројних секција, путовања до превентивних прегледа и психо-социјалне подршке. Свака активност у клубу је добро осмишљена са циљем да се оплемени треће доба.

Александра Јовановић, социолог у Клубу за стара и одрасла лица Лесковац истиче: "Циљ клуба јесте достојанствено, активно и здраво старење које постижемо организовањем разноврсних активности које имамо на дневном, недељном и месечном нивоу."

Нега, пажња и брига за старије Лесковчане и оне који нису корисници Геронтолошког центра огледа се у још једној вандомској услузи. Помоћ геронтодомаћица годишње има 50-ак самачких и старачких домаћинстава у Лесковцу.

"Наше геронтодомаћице одлазе у домове корисника и пружају им помоћ са циљем да они очувају своју функционалност што дуже, али да имају и њихову односно нашу подршку како би достојанствено старили", наглашава Милена Митровић, психолог у Установи за старија и одрасла лица, Лесковац.

Солидарност, разумевање, подршка стваралаштву и умећу старијих. То су поруке на њихов дан. Изложбом уља на платну у Народној библиотеци чланице ликовне секције лесковачког клуба откривају лепоту трећег доба.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи