Читај ми!

Докле се стигло са истраживањима на археолошком локалитету Дворине код Аранђеловца?

Археолошки локалитет Дворине у Аранђеловцу је, одлуком Владе Републике Србије, добио статус непокретног културног добра од изузетног значаја, што значи да добија највећи степен заштите. Археолози на Дворинама настављају истраживања и долазе до нових открића.

Земља под шумама Шумадије и даље крије тајне средњовековне српске историје. Њене нове странице исписују се и подно планине Венчац у Аранђеловцу. Након две деценије од почетка истраживања, локалитет Дворине добио је статус непокретног културног добра од изузетног значаја.

“Сам локалитет добија највећи степен заштите и потврду о значају овог локалитета у свом културно-историјском смислу за нашу земљу. Морам да кажем да сама одлука подразумева и границе археолошког локалитета на ком се ми налазимо, као и шира зона заштите. Мере које су прописане, везане су за његово одржавање, коришћење и очување”, наводи Дарко Павловић, директор Народног музеја у Аранђеловцу.

На њему црква - задужбина Немањића, изграђена у српско-византијском стилу у 14. веку и двор Павла Бакића, последњег српског деспота. Арехолози су од почетка септембра наставили да разоткривају тајне двора из 16. века. Сваким новим ископаним центиметром земље, све се више потврђује претпоставка да је изграђен на темељима митрпололитовог или двора цара Стефана Душана.

“Налазимо фрагменте керамике, налазимо кости, по неки предмет од метала, али не превише. Очекујемо и то би било најбоље да имамо налазе на самом поду који би нам датовали употребу тог објекта”, кажеВладан Миливојевић, кустос археолог у Народном музеју у Аранђеловцу.

Међу десеточланом екипом, која на Дворинама открива трагове средњовековне историје и једна Рускиња, којој су српски манастири из тог доба тема мастер рада на студијама арехологије у Москви.

“Врло су занимљиви ти објекти где сам могла да радим, тако да ми много ми је лепо ту. Најфасцинантнији је налази тек треба да после мало после да стижу, али за сад има и за сад нешто да се запита шта је овде било”, наводи Алесија Калашњикова, археолог из Русије.

Све што је до сада на Дворинама пронађено чува се и изложено је у Народном музеју у Аранђеловцу, а они очекују већи број туриста на локалитету.

“Ово је изузетан потенцијал који привлачи велики број посета и сада, у некој будућности ми се надамо веома скоро уз знаменито место Орашац, пећину Рисовачу, парк Буковичке бање, представљаће снажну туристичку понуду општине Аранђеловац и централне Шумадије“сматра Дарко Павловић, директор Народног музеја у Аранђеловцу.

Туристи који до краја октобра посете Аранђеловац моћи ће да виде археологе на делу. До тада ће трајати истраживања, која са два и по милиона динара финансира Министарство културе. "Склапање слагалице" средњовековне српске историје на Дворинама биће настављено током следеће године.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи