Зашто је Шабац - Српски Верден

Светла и сјај Малог Париза угасио је Велики рат. За 4 године Шабац је изгубио половину становника и добио назив Српски Верден. Сви су тамо потомци церских јунака. Њима у част и - чесма.

Град напретка и широког гостопримства, у августу 1914. године, Аустроугарска војска претворила је у рушевину. У Саборној цркви, били су затворени недужни Шапчани. Неки од њих, који нису могли више да издрже без воде и хлеба, пили су уље из кандила и јели восак.

“Било је нагурано око 500 људи. Иначе, ово је храм који може да прими око 300 људи, па да буде пун, замислите како је то било на августовској жеги, да буду људи затворени овде, и то није оно најтеже што се догодило, тим затвореним Шапчанима овде, иако су многи умирали од самог стреса, од панике, од глади, од жеђи, од очекивања оног негативног што долази, а дошло је, јер су након та 3 дана, многи од тих који су били у храму, заправо мучки убијени. Ту је била ископана једна релативно плитка јама, у коју су тела бацана и бачен је креч по њима”, наводи Никола Ковачевић, свештеник.

Жртвама у ратовима од 1912. до 1918. године у порти шабачке Саборне цркве подигнут је споменик. Српски војник у покрету, у једној руци држи заставу, а у другој спуштену пушку.

“Колико је српска пушка била популарна међу српским војницима, сведочи и једна епизода са Крфа 1916. године, када су српске јединице морале бити преоружане француским наоружањем и када су српски војници веома емотивно враћали те своје српске пушке, да би их заменили за француске, један војник је пољубио пушку и са сузама у очима се поздравља са њом, питали су га зашто то чини, он је рекао да му је та пушка сачувала главу од 1912., а да са овом новом француском није сигуран да ли ће се вратити кући”, прича Бранислав В. Станковић, аутор књиге "Српска пушка".

Гробницу у дворишту цркве, истраживао је швајцарски форензичар Арчибалд Рајс, и истину послао у свет. Узалуд се тражи зграда, која је остала нетакнута, написао је, између осталог, Анри Барби, француски новинар и књижевник, док је Џон Рид, амерички дописник, објавио да су освајачи узели слике, намештај, дечје играчке и да су своје коње сместили у спаваћим собама отмених кућа.

“Шабац у Првом светском рату најбоље дефинишу 2 речи - јунаштво и страдалништво. Током 4 године рата, Шабац је претрпео изузетна материјална разарања, још значајније последице по град, оставило је страдање цивилног становништва, оличено пре свега у тешким ратним злочинима, које су починили аустроугарски војници на овом подручју. Након Првог светског рата, Шабац је прозван Српским Верденом, по угледу на истоимени град страдалник у Француској”, објашњава Дејан Живановић, историчар.

Због херојског отпора и страдања, Шабац је добио 3 ордена - Француски и Чехословачки ратни крст, и Карађорђеву звезду са мачевима IV реда. Један је од реких градова који има и споменик ратних одликовања.

 

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи