Читај ми!

Зашто чивијаши сваке године у септембру имају обавезне изборе за председника?

Због галопера су добили назив српски Кентаки, али су много познатији као Чивијаши. У сред државе, јединствена Република са ограниченим роком, неограниченим правилима и обавезним септембарским изборима и ту се улази на сопствену одговорност. Ово је Чиви, а шта је Чивија?

Радушко Јанковић, координатор Чивијашког карневала показује стари чивијашки точак и чивију и објашњава: „Ово је један, стари чивијашки точак видите како лепо иде, иначе, стар је 86 година. Кад покренемо точак, почиње и манифестација. А нема точка без чивије, нит бекрије да не пије! Шта је чивија? Ево је овде, ово мало чудо једно, није лако ишчупати. То је чивија! Ето такви смо ми Шапчани, Чивијаши. Увек неку кукицу имамо негде за коју можете да се закачите и наседнете на неку нашу шалу или неку досетку."

Чивија у Шапцу има универзалну употребу. Овде кажу да све што у граду добро стоји, учвстила је чивија, а све што се клима, то су је привремено у шали из точка извадили. А како су Шапчани постали чивијаши, постоји више верзија, она о Милану Обреновићу је најпопуларнија.

“Краљ Милан Обреновић је волео да се коцка. А привилегију да се коцка у то веме имао је само у Шапцу, међутим, то је носило и неке друге ствари, да је губио и неким Шапчанима остао дужан, неке новце. Шапчани му то, богами нису заборавили, а како би му доскочили за тај дуг, они су смислили и извукли му чивију из точка. Када је краљ кренуо кући за Београд, пао је у прашину, али на сву срећу, није много замерио Шапчанима”, каже Тамара Пејић из ТО Шапца.

Тако је настало чивијашење - варница која кресне у трену, да се Шапчани насмеју другима и себи, а потом 1968. и прва "Чивијада", белосветски вашар хумора и сатире. Јединствена држава - Чивијашка Република има своју монету и химну, Чивијаши пасош и заставу, гласник - лист Чивију и сопствене Законе и изборе, у којима се победник унапред зна. Пешчаник смеха показује да су се у улози чивијашког председника најбоље сналазили глумци.

“Мислим да могу да осете прави дух и праву дозу хумора, то је некако, чини и се, најважније и што се и овде негује. Увек се сетим кад дођем у Шабац Душка Ковачевића и његове генијалности, и генијалности у његовим делима, и сетим се неких реплика, те врсте паметног хумора и онако, у духу народа”, каже Небојша Миловановић, нови председник Чивијашке републике.

У дане смехотреса на веселим улицама могу се видети различити карневали: кућних љубимаца, најмлађих Шапчана, Чивијашко коло и Карневал трудница и беба са поруком "Породица је снага !". Онај највећи, окупи стотине трупа из Европе и света, па Шабац постане не само глобална престоница смеха, већ и Карневала. Посебно важан је Конкурс за најбољи афоризам, карикатуру и сатиричну причу за које, кажу Чивијаши, материјала има напретек. Све то, већ деценијама, на позив добошара, у лику Боре Божанића, доброг духа чивије и Чивијаша!

“Народе чивијашки, чуј и почуј, а понешто и пречуј”, узвикује Бора Божанић, чивијашки добошар.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи