Читај ми!

Пожаревац: После пожара станари не могу у своје станове, потребна помоћ за реконструкцију

У Пожаревцу се 21. септембра запалио седми спрат зграде у Браничевској улици. Четири породице остале су без дома, а готово сви станови у згради су оштећени. Зграда је тренутно исељена, и не зна се када ће станари моћи поново да се врате у своје домове.

Станари су сада привремено код рођака и пријатеља, а једна породица је смештена у хотелу Дунав.

Седми спрат готово да и не постоји, на половини зграде нема крова, све остало је оштећено, неупотребљиво и претворено у пепео.

“Горе је комплетно згариште, до патоса је све изгорело, не може да се приђе. Зидови су попуцали, прозори не постоје, дува промаја. Киша улази унутра. Ничега нема. Ту сам провео своје детињство, деца су провела своје детињство. Дечије собе у комплету нема је. Срећом у стану никог није било датог тренутка”, рекао нам је Никола Ивановски, власник једног од изгорелих станова на 7. Спрату

“Мислио сам да је нешто остало, пошто је од крова као преклоп остао, међутим, све буквално све је изгорело. Један тањир нема цео. Од дрвета нема ништа, компјутер, фрижидер, телевизор, све је изгорело, све се истопило”, објаснио је Драгомир Јанковић.

У овој згради живело је 38 породица и у мањој или већој мери, за живот нису условни ни остали станови. Посебно два спарта испод пожара који су поплављени због велике количине воде која је била неопходна за гашење пожара. И сливала се све до подрума.

“Ја сам на шестом спрату, штета је скоро па стопостотна, 90% уништени су зидови, плафони, подови су и даље мокри, све је под водом, намештај је скроз уништен. То је оно што смо успели сада да уђемо и да видимо. Моја мајка је била тамо, до задњег тренутка, није ни приметила одмах, међу задњима је изашла, у шоку је страшно, мало се нагутала дима”, рекла је Ана Милошевић.

Такође је искључена струја, вода, грејање. Све мирише на дим.

Зграду чувају припадници полиције који дозвољавају станарима да уз личну карту и на личну одговорност уђу по своје ствари или да виде шта је од њих остало.

У току је уклањање делова крова који потенцијално угрожавају пролазнике уз помоћ специјалне механизације.

То је организовала локална самоуправа. Град Пожаревац је од почетка активно укључен у решавање проблема насталих током пожара и наставиће да помаже у законским оквирима.

Према подацима Основног јавног Тужилаштва у Пожаревцу, узрок пожара је спољна јединица климе у једном од станова на седмом спрату, који се пре свега проширио на кровну конструкцију. У даљем процесу утврђиваће се ко је тачно одговоран што је до пожара дошло.

Да је избио пожар у Браничевској 22, ватрогасцима је дојављено у 12.43 у суботу, 21. септембра. На гашењу пожара ангажовано је 10 ватрогасаца-спасилаца из Пожаревца са 5 возила, као и ВСЈ Петровац и Жабари са 4 ватрогасца и два возила. А из ВСЈ Панчево стигла су два ватрогасца са аутмеханичким лествама.

Према речима станара, због висине зграде, ватрогасци нису могли да га локализују пожар док нису стигле аутомеханичке лестве из Ватрогасно-спасилачке јединице Панчево и возило фирме Горионик из Пожаревца са дизалицом довољно високом да би досегли седми спрат, због чега су вероватмо и страдала сва четири стана.

Пре тога, на време је евакуисано пет лица. Нема повређених и страдалих људи, потврђено је из Сектора за ванредне ситуације.

Све их брине како ће дочекати зиму. Октобар је већ следеће недеље. Четири стана на последњем спрату треба практично поново изградити. Трошкови за уређење и чишћење станова биће такође велики. Због тога су као стамбена заједница отворили рачуне.

“Нама није изгорео само стан, нама је дом изгорео. Деца су остала без ичега. И ја молим град Пожаревац, локалну самоуправу, Републички фонд за отклањање штете, институције, добре људе и радне организације за помоћ”, истакла је Славица Ивановска.

Сви који желе, могу да уплате новац, јер према првим проценама, само реконструкција крова и последњег спрата коштаће око 350.000 евра.

У суботу се у Спортском центру Пожаревац одржава и Хуманитарни турнир у рукомету. А кутије за помоћ биће постављене у Спортском центру, али и на много других локација у граду.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи