Читај ми!

Бедем штити Бездан од поплава, вода у викенд насељу Барачка

Водостај Дунава у Мађарској опада, а врх таласа Будимпешти опада, а врх таласа сутра напушта Мађарску. На Дунаву код Бездана врх таласа очекује се за два дана, код Апатина измедју 25. и 26. септембра, а код Новог Сада 27. септембра.

Водостај Дунава код Бездана достигао је свој врхунац. Ниво воде је 671 центиметар што је и даље испод границе ванредне одбране од поплава.

„Имам овде викендицу. Вода је дошла горе, нисам био ту неких недељу дана. Данас кад сам дошао имам шта и да видим. Ту ми је викендица на почетку. Није било воде од неке 2012-13. и ево сад ми дошло, имам у соби негде од 3 до 5 центиметара, имам на бетону, у дворишту је нешто више, али је водостај јако висок, од 2013. године овако није био водостај. Ми смо овде на највишем делу, има неких 300 квадратних метара, ту ми је и викендица одмах али само у чизмама могу до ње. Надамо се да сутра пекосутра ће се повући вода, чини ми се да се чак и повлачи, гледајући кроз ограду. Сачекаћемо стрпићемо се још мало. Нећу имати неких озбиљних проблема, али тамо доле вероватно ћете ви то видети кад будете ишли чамцем, тамо је баш озбиљно. Тако да разлио се Дунав на све стране, изненадио нас. Пре неких месец дана је био мали ниси могао пловити, ево сад се разлио на све стране", каже Жара Мајски из Стапара.

„Воде има јако пуно, јако, јако пуно. Видите да је поплавило комплетно насеље. Ужас. Људи су иселили, као и ја. Дигли су ствари горе, на спратове да не би претрпели још већу штету и ово је довољно велика штета што је ово Дунав сад донео јер требаће јако пуно времена да се осуше ти зидови и да се осуше те доње просторије”, каже Јосип Стипић из насеља Барачка.

„У овој ситуацији у којој смо очекивали већу висину водостаја, изненађујући је овај низак водостај. Зашто се то десило то треба анализирати, јер огромна количина воде која је кренула пре неких десетак дана из Беча где је принос воде прешао девет хиљада кубика у секунди у секунди ми смо дочекали са 1500 кубика протока воде у Дунаву што је врло повољна хидрометеоролошка ситуација.Одбрана је толко јака колко је најслабија карика јака. Некада је ова тачка, ова преводница била слаба али је значајно поправљена у задњих десет година, тако да ја лично не видим никакву опасност од поплаве ни низводније", сматра Ференц Варга, пензионисани инжењер „Воде Војводине".

Ту се налази бедем или како га мештани називају бент који не брани викенд насеље Барачка али захваљујући којем у случају веће поплаве село Бездан неће бити поплављено.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи