Читај ми!

У Бујановцу и Прешеву мигранти из Сирије, Ирака, Турске

Од почетка ове године Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, евидентирао је 13 хиљада 724 мигранта у нашој земљи. То је, у односу на прошлу годину, око 84% мање. Мање је миграната из блискоисточних земаља у Прихватним центрима, више је оних који у овом периоду долазе из Турске. У два Центра за прихват у Пчињском округу је око 250 људи.

Фудбал, основна активност деце и у дворишту Прихватног центра у Бујановцу. Већина становника овде јесу малолетници, који путују са породицом или самостално. Ахмед и Махер дошли су са рођацима.

"Имам 16 година. Отишао сам из Сирије јер ситуација тамо није добра. Ишао сам у школу до 5. разреда, сада желим да студирам у Немачкој", каже Ахмед из Сирије, а његов земљак Махер додаје: "Завршио сам основну школу у Сирији, желим бољи живот у Европи."

Мелиса има 17 година, путује са ујаком, породица је остала у Истанбулу.

"Пре недељу дана сам дошла у Србију, два дана сам у кампу. Отишла сам из Турске због моје економске ситуације, а и због тога што као жена немам сва права у Турској, желим да идем у Немачку", прича Мелиса из Турске.

У Центру у Бујановцу највише је миграната из Сирије и Ирака, а у претходном периоду више је оних који долазе из Турске. Одлазак у земље западне Европе је за већину циљ, у Србији су привремено.

"Жеља ми је да одем у Немачку, тамо живи моја сестра. Остали чланови моје породице су страдали у рату, немам где да се вратим. Задовољан сам условима у кампу", наводи Бешар из Сирије.

Овде бораве породице, деца, жене или мушкарци који путују сами. Имају обезбеђену социјалну, здравствену заштиту, преводиоца, психолога. Прилив миграната је уједначен претходних месеци, и не задржавају се дуго у камповима.

"Остварили смо јако добру сарадњу са органима локалне самоуправе, имамо континуирану сарадњу са МУП-ом са којима смо свакодневно у комуникацији, са Центром за социјални рад у Бујановцу, Дом здравља нам је јако битан фактор у овом процесу, и морам да напоменем Завод за јавно здравље у Врању", каже Зоран Димић, управник Прихватног центра у Бујановцу.

Прихватни центар за мигранте у Бујановцу отворен је пре готово 8 година. У једном периоду био је у стању мировања, када је био смањен прилив миграната. У Пчињском округу активан је још један Прихватни центар, у Прешеву, док је у Босилеграду привремено затворен пре два месеца.

У Центрима којима руководи Комесаријат за избеглице и миграције смештена су 453 мигранта. Стање миграција у Србији оцењују као стабилно, свима се пружа адекватна подршка.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи