Читај ми!

Домаћинству Бањанац из Богутовачке бање смрдибубе уништиле поврће из пластеника

Многи су последњих година искусили најезду смрдибуба у кућама и становима. Али она је штеточина која може да уништи воће, поврће, цвеће. Екипа из Краљева забележила је како то изгледа у једном домаћинству у Богутовачкој бањи и потражила савет стручњака како се борити са том штеточином.

Уместо да беру непрскани парадајз, паприку, блитву, корнишоне, Снежана и Томислав гледају у труле плодове и сасушене листове. Оно што су убрали, могли су само да однесу у шталу.

“А ове године ништа није могло да се искористи. Значи, како крене да зри, тако смрдибуба нападне и ту је одмах трулеж, после три, четири дана, то је све труло. Све се виде пецкице и ту кад пипнете, то је већ труло”, каже Снежана Бањанац, из Богутовачке бање код Краљева.

Са истим проблемом суочавају се људи широм Краљева. И то годинама. Почетком јесени у домаћинствима је смрдибуба више јер се, кажу упућени, спремају за презимљавање. Траже топла и скровита места око кућа и помоћних објеката, у пластеницима.

“Из тог разлога дође до оштећења на плодовима који сада стижу у том смислу да праве улазне ране за продирање неког другог патогена, најчешће је то трулеж, односно ботритис”, наводи Владимир Костић, инжењер заштите биља у ПССС Краљево.

У борби против смрдибуба помажу хемијски препарати. Али стручњаци упозоравају - прописан временски размак између два прскања мора да се испоштује.

“Треба да се третира. Са чим да третирам кад ја хоћу да буде органско, без третирања, до сад смо радили без третирања. Сад не би да третирамо, јер третирано могу и да купим на пијаци”, каже Томислав Бањанац из Богутовачке бање.

Свако ко, као и Томислав, сади да би био сигуран да једе непрскано, може ручно да уклања инсекте. Али тај начин борбе нимало није лак.

“Из једног простог разлога што женка стенице положи негде између 250 и 400 јаја у периоду од јуна до августа месеца. Тај број буде јако велики. Постоје и препарати који су регистровани у органској производњи који се могу користити без каренце”, објашњава Владимир Костић, инжењер заштите биља у ПССС Краљево.

Постављење мрежа и клопки за смрдибубе добре су мере превенције. Садња белог лука покрај парадајза или прскање растовром воде и прашка за пециво, могу дати одређене резултате, у завинсноти од бројности инсеката. Али борба на приодан начин је мукотрпна и дуготрајна.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи