Читај ми!

Шта би пољопривредницима у Србији значила комора

Министарство пољопривреде и Привредна комора Србије разматрају могућност за оснивање Пољопривредне коморе. Идеја је да таква комора прикупља захтеве пољопривредника, а потом их упућује Министарству. Пољопривредна удружења су током протеста претходних година тражила оснивање овакве институције, али су добили негативан одговор.

Пољопривредник из села Арадац Павел Захорец наводи да је удруживање пољопривредника потврдило своју позитивну страну предходних година када су успели да у директним преговорима са Министарством да остваре повећања субвенција.

"Не да излазимо као појединци, него сви заједно, да остваримо неке наше циљеве да се то некако утврди основне цене, значи које ће бити у откупу. Да знамо на чему смо кад кренемо производњу", каже Павел Захорец, пољопривредник из Арадца.

Чују се и другачији ставови, да би кровна организација свих пољопривредника имала бољу преговарачку позицију.

"Ми имамо преко ових удружења, слабо доспева до министарства. Или неко удружење направи услов, друго ни не чује да се нешто десило, јако смо ту раштркани и добро би било да се прави та комора да можемо мало да учсетвујемо, сви да учествујемо", наводи Јован Калић, пољопривредник из Сивца.

Након што је прошле године одбијен захтев за оснивање Пољопривредне коморе два удружења одгајивача товних говеда "Агропрофит" и "Касум" су одлучила да се укључе у сектор за пољопривреду Привредне коморе Србије.

"Приметили смо да не можемо у довољној количини да утичемо на неке токове који се дешавају у Србији баш у вези увоза па квалитета, у вези увоза меса и тих неких основних ствари. Мислили смо да као чланови Привредне коморе далеко веће могућности имамо за та наша деловања", каже Адам Бугар, произвођач товних јунади из Ечке.

Агроекономски аналитичар Жарко Галетин је става да не треба оснивати нову комору поред већ постојеће Привредне коморе, где постоје сви услови за ангажовање и пољопривредника.

"Није само питање заступања интереса путем остваривања права, мењања закона и тако даље, ту је и тај едукативни моменат, као што је на пример сад Привредна комора Војводине организује обуку за стицање почетних знања из области тржишних предикција, трговања на берзи, трговања на терминским тржиштима која ће се средином октобра одржати. Дакле Привредне коморе у овој поставци, у оваквом систему остварују своју функцију. Не видим потребу да се у овом тренутку отвара прича о Пољопривредној комори", сматра Жарко Галетин, агроекономски аналитичар.

План је да представници Пољопривредне коморе преговарају са министарством и Владом и да сарађују са представницима Пољопривредних саветодавних служби.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи