Читај ми!

У јужном Банату добар род јабука, киша продужила бербу

У јужном Банату, због кишовитих дана, продужила се берба јабука, али произвођачи кажу да то неће утицати на квалитет и род воћа. Задовољни су и откупном ценом, поготову индустријске јабуке, коју продају за 18 динара по килограму.

Сушни период и дуго топло лето неће оставити трага на добар и квалитетан род јабука у воћњаку породице Кутањац, јер су овде применили све арготехничке мере на време.

“Захваљујући нашим заливним системима нисмо имали проблема са сушом и са топлотом. Задовољни смо са родом. Имали смо на 3,5 хектара око 100 тона јабуке. Гајимо 4 врсте јабука од којих је Гала најбоља, али она се слабо продаје”, каже Ђорђе Кутањац, произвођач воћа.

Овде немају проблема ни са берачима чија је дневница 4000 динара, а који су већ искусни у овом послу.

“Мора се посебно знати да се јабука никад не стиска док се бере, не сме да се чупа, постоји процедура и петељка је увек на горе окренута и она пуца, то је суштина брања јабуке”, објашњава Елида Хаџибрахимовић, радница.

“Нисам први пут овде, није ми тешко, једино кад је лоше време је проблем, кад је киша и роса, али овако није тежак посао”, каже Тамара Амбруш, радница.

У Панчеву је изграђена и једна од најсавременијих хладњача чији је капацитет 2500 тона. За сада су овде ускладиштене шљиве, јабуке и крушке које могу дуго да се чувају, а да не изгубе свежину.

“То је смарт фреш технологија где јабуке буквално бораве од 6 до 8 месеци у непромењеном стању, као да је тек убрана. Убацује се угљен диоксид и ствара се неживотна средина у којој се јабука хлади на 1 степен. Ускладиштили смо и 500 тона шљиве замрзнуте, њу ћемо исећи и паковати за Немачку по цени од 0,45 центи по килограму”, каже Љупко Кутањац, власник хладњаче.

У плану је да се следеће године попуне сви капацитети у хладњачи у којој ће се поред воћа складиштити и домаће поврће, али и увозно јужно воће, које ће се, ван сезоне продавати у нашим супер-маркетима.

понедељак, 25. новембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње