Читај ми!

Основци из Дебељче помоћу рециклаже доносе новац школи

Последњих неколико година Основна школа „Моша Пијаде" у Дебељачи организује акцију прикупљања електричног и електронског отпада, а новац од продаје користе за уређење школе и побољшање наставе. Деци су се придружили и мештани.

Већ у нижим разредима основне школе деца уче о заштити животне средине, опасном отпаду и рециклажи, па тако и ученици у Дебељачи учествују у акцији прикупљања електронског и електричног отпада. На тај начин теоријско знање употпуњују праксом.

“Сакупљамо отпад, електронски, и то после иде у школске сврхе. И раније смо то радили”, каже један дечак, а други додаје: “Важно је да скупљамо и то донесемо у школу и дође комби, па то покупи, и онда се то после прерађује.”

“Сакупљају се стари телевизори, фрижидери, компјутери и кућишта и друге старе ствари. Важно је да то рециклирамо”, наводи један дечак..

Прикупљени отпад се два пута у току школске године продаје фирми из Београда, која се бави рециклажом, а зарађени новац се користи за школске потребе. Није то велика сума, али је довољна да се купе нове завесе, лопте за физичко или клупе за седење у холу.

„Ученици у школи уче о заштити животне средине и о рециклажи, а и у пракси имају могућност да нешто испробају, да рециклирају папир. Видели смо да деци то веома одговара и да позитивно утиче на њих, да једноставно воле", каже Кристина Видрач, директорка школе.

У овим акцијама учествују и родитељи, али и мештани целог села.

„Сви су хтели да нам помогну и говорили су -наше мало вама пуно значи и што не би помогли школи. Свако има код куће старе уређаје, а нема простора за одлагање и веома су радо доносили те старе уређаје", додаје Кристина Видрач, директорка школе.

Осим опасног отпада, ђаци сакупљају и чепове и стару хартију, а наставници су задовољни јер су остварали главни циљ, а то је подизање свести о екологији и јачање заједништва.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи