Берба ајварке у добричким селима

У селима општине Житорађа, где се традиционално гаји поврће у пластеницима и на отвореном, ових дана почела је берба црвене паприке за производњу ајвара. Повртари су, упркос једној од најтежих производних година, произвели знатне количине паприке, која је нешто ситнија него претходних година и тежа за прераду. Интересовање купаца је велико, а цена, као и претходне године, од 130 до 150 динара за килограм.

Није их овог лета заобишло ништа од онога, што би могло да утиче на род и квалитет паприке. Успели су, кажу, ипак да се изборе са, до сада, најекстремнијим временским приликама, али су погледи и даље уперени ка небу, јер је пред њима период зрења и праве бербе, која ће закаснити ове године у односу на претходне.

“Све што треба да преживи паприка, од града до велике суше, све је преживела, сад је она јунак. Квалитет, као квалитет није лош, али има доста за одбацање, док се прође, па сад видећемо надаље, има лепа паприка, квалитет јесте, а сад количина, не знамо колико ће да има” каже Саша Милосављевић, повртар из Ђакуса.

Повртари у Добричу тек очекују праве купце, којима до сада и нису имали богзна шта да понуде, јер прве бербе готово да и није било.

“Цена као цена, мора да буде доступна свакоме да купи, мало је можда јача, али и прошле године је била иста цена, слична. Не можемо ми да тражимо неку цену, коју људи не могу да купе, да буде приступачно све и ми да будемо мало задовољни и купци” додаје Саша.

Део своје производње, Милосављевићи употребе за припрему ајвара и у свом домаћинству. Сашина супруга Жаклина каже да је, поред традиционалне рецаптуре, битан и квалитет паприке и одређене особине, ради лакше припреме.

„Да буде зрела паприка, права, домаћа паприка, то се види каква је. Да се лако љушти? Лепо се љушти, нормално. Буквално се погледом љушти, кад неко хвали своју паприку? Каква је ова ваша паприка? Наша добра, одлична, лепо се љушти, сама” објашњава Жаклина Милосављевић , повртарка из Ђакуса.

Последњих година, многи произвођачи се окрећу производњи других сорти паприка, како би повећали понуду и смањили ризик.

“Сортимент сам променио, имам тржиште, уговорену производњу и не размишљам о продаји. Скупим раднике, оберемо, отерам, одмах ми се исплати, нема да размишљам о продаји” истиче Горан Алексић, повртар из Ђакуса.

Ако време послужи, паприке ће у селима општине Житорађа бити све до првих мразева. Ипак, добри познаваоци прилика саветују да треба искористити квалитетнију паприку, која ће почети да стиже на пијаце наредних дана, до краја овог месеца.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи