Расте Дунав, предузимају се превентивне мере

Републички хидрометеоролшки завод упозорава на пораст водостаја на Дунаву. Најављује се превазилажење граница редовне одбране од поплаве код Бездана 19. и 20. септембра, код Апатина наредног дана, а код Богојева, Бачке Паланке и Новог Сада 21. и 22. септембра са тенденцијом даљег пораста.

- Да ли има опасности с обзиром на ситуацију у осталим Дунавским земљама?

“Као што најаве кажу да расте Дунав, тако и ми риболовци због свог хобија пратимо ниво реке Дунав у наредном период, тако да и сада смо га пратили и тако дап о неким нашим очекивањима и искуством дугогодишњем и праћењем водостаја мислимо да сама насаља Апатин, Богојево, Бездан неће бити поплављена, биће угрожена викенд насеља која су нижа од самог заштитног појаса насипа реке Дунав и поједина излетничка места и камп насеља итд." одговара Марко Драча, Удружење спортских риболоваца “Буцов” Апатин.

 

- Чули смо и да Будимпешти прете поплаве, због чега кажу да код нас их неће бити?

“Будимпешти прете поплаве јер то је јако бојишна река, јако велике количине кише колико видимо по извештајима у Аустрији, Словачкој, преко 300Л по м2 и то је буквално сада река као бујица а река Дунав је доста каналисана брана до саме Србије регулисана, тако да тамо вода јако подиже ниво дневно док код нас имамо срећу што имамо Горње Подунавље и Копачки рит овде у Апатину и Бездану јер је то подручје негде око 15 – 20.000 ха на које Дунав се разлива, тако да то је једна велика срећа, што кад тако та река долази, кад дође овде разлива се на тој површини и самим тим немамо опасност као у Будимпешти што би рекли, тако да је Апатин и ниже од Апатина. Нови Сад и Београд су тако заштићени да та бујица не поплави и те веће градове у Србији" објашњава Марко и додаје:

"Конкретно је овде у околини Апатина што се тиче водостаје неки прогнозирани водостај би требао бити око 650цм плус/минус пола метра, то није угрожавајуће за само насеље док ће бити угрожена викенд насеља Вагони, где становници насеља мораће своје ствари подигну на више нивое где се очекује отприлике неких метар воде да буде у самом насељу. Друга локација које је Апатинцима занимљива је ова где се ми налазимо је полуострво и плажа сама у Апатину. Имамо и популарно излетничко место полуострво Апатин где ће водостај бити вероватно и метар и по у самој шуми, тако да људи који имају камп кућиће, камп шаторе то полако почињу да извлаче из шуме, као што видимо у позадини већ су поједини извукли своје камп кућице на сигурну локацију, тако да то сун еке мере које предузимају излетници, риболовци и остали заљубљеници у природу. Друго, ми имамо среће у Апатину, што се нас тиче риболоваца, то су наши чамци који се налазе у Марини Апатин који на овом порасту неће бити угрожени, за разлику од неких других места где се чамци налазе на обали Дунава где ће ипак морати то да изваде напоље да би заштитили своје објекте”, каже, на крају Марко.

- Хвала на разговору.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи