Пут хуманости до Хиландара

Тодор Глишић, тринаестогодишњи Краљевчанин, оболео је од церебралне парализе. За наставак његовог лечења неопходно је прикупити 13 милиона динара. Краљевчани, Ђорђе Ћајић, студент Грађевинског факултета и Богдан Костић, студент Машинског факултета на Београдском универзитету, кренули су на хуманитарно пешачење до Хиландара, како би помогли у прикупљању средстава за лечење Тодора Глишића. Пут ходочашћа, а очекује их око 650 километара, назвали су „Стазама Светог Саве".

На градском Тргу, пре свитања, сусрет пријатеља Ђорђа Ћајића и Богдана Костића, уз проверу свега неопходног пред важан пут. Савети и подршка породице и пријатеља, много им значе. Наредних дана, њих двојица пешачиће,на путу ходочашћа, уверени да ће положити најтежи испит до сада. За њих испит хуманости, а за Тодора Глишића оболелог од церебралне парализе, значиће наставак лечења.

“Први мотив је културно историјско религијског карактера и духовног,а други мотив је хуманитарног карактера. Мислим да тај духовни и хуманитарни су у некој вези,јер помажући другима јачамо свој дух и самим тим себе чинимо бољим особама. Првих неколико дана је напорно док се наш организам навикне на промену али мислим да је битније бити ментално него физички спреман” каже Ђорђе Ћајић, студент Грађевинског факултета.

Претходне године млади Краљевчани, у хуманитарној акцији,пешице су стигли до Кајмакчалана. То искуство,уз подршку чланова планинарско смучарског друштва "Гвоздац", чији су чланови, помогло им је током припрема за хуманитарно пешачење „Стазама Светог Саве".

“Носимо изузетно доста опреме ранчеви су тешки негде око десет килограма. Током пешачења,на сваких пет километара, односно неких сат времена правимо паузе од по 15 минута. Ми смо се консултовали са овом организацијом "Буди хуман", тако што уплатите на број 3030 посаљете број 340, тако можете да помогнете овом дечаку Тодору Глишићу,да бисмо сакупили 13 милиона динара који су потребни да би Тодор отишао на лечење” истиче Богдан Костић, студент Машинског факултета.

Ђорђе и Богдан, планирали су да дневно пешаче око 50 км, како би за 16 дана стигли до Хиландара. Верују да ће успети да прикупе новац за Тодорово лечење, а они ће се по повратку у Србију, вратити својим факултетским обавезама.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи